Produžen zimski raspust

Cetvrtak , 2019-02-14 | 13:54:51

Gradsko veće Novog Pazara odlučilo je na današnjoj sednici da se u cilju smanjenja mogućnosti prenošenja virusa gripa školski raspust produži za jednu nedelju, do 22. februara.


Član Veća Fevzija Murić kazao je da je takva odluka doneta na osnovu saveta dobijenih od medicinskih stručnjaka i podataka Zavoda za javno zdravlje koji pokazuju porast obolelih od respiratornih infekcija, pogotovo među decom.

“Kako bi se sačuvalo sadašnje stanje i sprečilo širenje virusa, njihova preporuka je bila da naredna nedelja bude neradna za osnovne i srednje škole jer je jedan od razloga zašto do sada nije došlo do epidemije to što su deca na raspustu. Mi smo prihvatili preporuku i odlučili da prvi radni dan za škole bude 25. februar”, izjavio je Murić.

On je dodao da su u Novom Pazaru registrovana dva slučaja oboljevanja od virusa gripa tipa A (H1N1), dok se trenutno na infektivnom odeljenju leči još sedmoro ili osmoro pacijenata sa simptomima sličnim gripu.

Preporuke za produžetak zimskog raspusta danas su izdala i ministarstva zdravlja i prosvete.

Prema najnovijim podacima Institutа zа јаvnо zdrаvljе “Dr Milаn Јоvаnоvić Bаtut” u Srbiji je od početka ove sezone od komplikacija izazvanih gripom preminulo 29 osoba, dok je blizu 105.000 osoba obolelo od te bolesti.

N. Kočović


 

Napiši komentar: