U Los Andjelesu u nedelju svečana dodela Oskara

Petak , 2019-02-22 | 11:46:46
U Los Andjelesu u nedelju kasno uveče biće održana 91. ceremonija dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, dok su favoriti ove godine filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa sa najviše, po deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Osam nominacija je dobio film "A Star Is Born" (Zvezda je rodjena) sa Bredlijem Kuperom i Lejdi Gagom u glavnim ulogama. Njih dvoje su nominovani u kategorijama najboljeg glumca i najbolje glumice.

Za Oskara u kategoriji najboljeg filma će se takmičiti osam ostvarenja - "A Star Is Born", "BlacKkKlansman", "Black Panther" (Crni panter), "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), "The Favourite" (Miljenica), "Green Book" (Zelena knjiga), "Roma" (Rim) i "Vice" (Porok).

Spajk Li je ove godine prvi put nominovan za Oskara za najbolju režiju za ostvarenje "BlacKkKlansman". Za Oskara u toj kategoriji će se boriti i Pavel Pavlikoski "Cold War", Jorgos Lantimos "The Favourite", Alfonso Kuaron "Roma" i Adam Mekej "Vice".

Za najboljeg glumca nominovani su pored Bredlija i Kristijan Belj "Vice", Viljem Dafo, Rami Malek i Vigo Mortensen, a za najbolju glumicu Jalicija Aparisio "Roma", Glen Klouz "The Wife", Olivia Kolman "The Favourite", Lejdi Gaga "A Star Is Born" i Melisa Mekarti "Can You Ever Forgive Me?".

Ovogodišnja, 91. ceremonija dodele Oskara biće održana bez voditelja prvi put od 1989. godine kao i bez nove kategorije za najpopularniji film od čega je odustala Akademija.

Američki komičar Kevin Hart odustao je od uloge voditelja zbog reakcije na njegove stare homofobične poruke na Tviteru. Poslednje dve godine ceremoniju je vodio komičar Džimi Kimel.

Akademija je nedavno saopštila spisak voditelja koji će uručivati nagrade, medju kojima su Tina Fej, Vupi Goldberg, Bri Larson, Danijel Krejg, Dženifer Lopes, Kris Evans, Šarliz Teron, Tesa Tompson i Maja Rudolf.

Oskar se dodeljuje u 24 kategorije, medju kojima za najbolji film, režiju, glavnog glumca i glavnu glumicu, najbolju sporednu mušku i žensku ulogu, najbolji originalni scenario, najbolji adaptirani scenario, najbolji strani, dokumentarni i animirani film, kao i za najbolju muziku i specijalne efekte.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka saopštila je da će četiri nagrade Oskara ove godine biti dodeljene dok se u televizijskom prenosu uživo budu emitovale reklame. Ta odluka je doneta u cilju da ceremonija traje najviše tri sata, jer su dodele ove prestižne filmske nagrade bile na meti kritika da traju suviše dugo.

Tokom emitovanja reklama biće dodeljeni Oskari u kategorijama najbolje fotografije, montaže, šminke i kratkog igranog filma, navela je Akademija.

Za ljubitelje ceremonije pored tradicionalnog prenosa na američkoj televizijskoj mreži Ej Bi Si (ABC) biće uživo onlajn prenos na sajtu Oscar.org kao i na nalozima Akademije na društvenim mrežama.

Sama nagrada je pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 centimetra) i teška 3,85 kilograma. Prikazuje viteza napravljenog u stilu art dekoa, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma. Nagrada je vredna 400 dolara (oko 350 evra).

Film "The Shape of Water" (Oblik vode) meksičkog reditelja Giljema del Toroa veliki je pobednik prošlogodišnje 90. ceremonije dodele Oskara. Taj film je bio favorit večeri sa 13 nominacija a na dodeli je osvojio četiri Oskara, uključujući za najbolju režiju, čime je Del Toro postao treći meksički reditelj koji je osvojio nagradu u toj kategoriji.

Ceremonija će kao i svake godine biti održana u pozorištu Dolbi u Los Andjelu i počinje oko 20.00 po lokalnom vremenu. Svečanost će prenositi 225 zemalja širom sveta.

Ko i kako se glasa za Oskara

Ove godine su za Oskare, nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke čija je svečana 91. dodela u nedelju uveče u Los Andjelesu, glasala 7.902 predstavnika filmske industrije.

Svi glasači za Oskara su članovi Akademije čije je sedište u Los Andjelesu. Glasači moraju da budu "ostvareni" stručnjaci u kinematografiji i predstavnici su 17 oblasti filmske industrije. To su glumci, reditelji, producenti, scenaristi, kostimografija i razni tehničari.

Članovi Akademije su ranije imali doživotno pravo na glasanje ali je 2016. godine ograničen period na deset godina koji može da se obnovi. Ta mera je uvedena kako bi se izbeglo da oni koji su u medjuvremenu napustili filmsku industriju, nastave da glasaju.

Akademija je dugo bila diskretna o spisku svojih glasača, koji s druge strane nisu u obavezi da kriju da su članovi te institucije.

Posle nekoliko godina kritika o sastavu članova koji ne odražavaju raznolikost društva, Akademija je 2016. navela da oko 90 odsto članova čine belci, a 76 odsto muškarci. Prosečno doba glasača je bilo 63 godine. Te iste godine, Akademija, na meti kritika, saopštila je da će do 2020. udvostručiti broj žena i predstavnika etničkih manjina.

Akademija je prošle godine pozvala više od 900 novih članova, a 49 odsto njih su žene i predstavnici etničkih manjina. Ipak, Akademiju i dalje čini 69 odsto muškaraca i 84 odsto belaca.

Svi glasači u zavisnosti od svoje branše glasaju za odredjene kategorije, glumci za glumce ili reditelji za reditelje.

Za odredjene kategorije kao što je izbor najboljeg stranog ili animiranog filma, formiraju se specijalni komiteti.

Svi članovi pored svoje branše moraju da glasaju u kategoriji najboljeg filma.

Od 24 kategorije za 23 se glasa tako što je onaj koji dobije najviše glasova pobednik. Medjutim, za najbolji film se glasa drugačije i u nekoliko krugova.

Svaki glasač je pozvan da napravi spisak nominovanih filmova. Film koji se u nekoliko krugova glasanja najviše pojavljuje na prvom mestu spiska glasača je pobednik.

Ove godine favoriti za Oskara su filmovi "Roma" (Rim) meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona i "The Favourite" (Miljenica) Grka Jorgosa Lantimosa. Ta dva filma su dobila najviše, po deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Ceremonija će kao i svake godine biti održana u pozorištu Dolbi u Los Andjelesu.
 

Napiši komentar: