Izraelski svemirski brod suočen s tehničkim komplikacijama na putu ka Mesecu

Utorak , 2019-02-26 | 22:03:52
Prvi izraelski svemirski brod, pod nazivom Berešit (Geneza), suočio se s komplikacijama na svom putu na Mesec, javljaju danas izraelski mediji.

Nakon lansiranja u petak rano ujutru, inženjeri iz organizacije SpejsIL i Izraelske vazdušnokosmičke industrije su otkrili da su senzori za navigaciju na letelici preosetljivi na sunčevu svetlost.

Oni su u ponedeljak otkrili još jedan problem koji bi mogao da odloži spuštanje na Mesec planirano za 11. april.

Oko ponoći po lokalnom vremenu bilo je planirano da Geneza izvede manevar kako bi povećala prečnik svoje orbite oko Zemlje. Očekivalo se da se manevar izvede automatski dok je brod u području gde nema kontakt s kontrolorima na zemlji.

Medjutim, dok su pripreme bile u toku kompjuter svemirskog broda se neplanirano restartovao, što je odložilo manevar i nastavljen je let po prvobitnoj orbiti.

Inženjeri odgovori za brod analiziraju podatke u nastojanju da shvate što je izazvalo restartovanje i koje su moguće posledice.

Svaki put kada Berešit (u bukvalnom prevodu s hebrejskog U početku) završi jednu orbitu, sledi manevar u cilju da se udalji od Zemlje. Na taj način će na kraju, kako se očekuje, stići do Meseca povećavajući udaljenost od naše planete.

Prednost te metode je što štedi gorivo, a propušten manevar znači da se sletanje na Mesec odlaže.

Svemirski brod je napravila privatna organizacija SpejsIL (SpaceIL) u saradnji s Izraelskom vazdušnokosmičkom industrijom.

Kada inženjeri shvate šta je uzrok problema s kompjuterom oni će odlučiti da li da ponove manevar, rekao je direktor kompanije Ido Antebi. Prvi izraelski svemirski brod lansiran je iz Kejp Kanaverala na Floridi.

Posle 33 minuta se odvojio od rakete "Falkon" 9 i počeo da kruži oko Zemlje. Ako se bude spustio na Mesec kao što je planirano biće to najmanja letelica koje je to uspela.

Preleteće 6,5 miliona kilometara, najviše što je ikada prešao neki svemirski brod od Zemlje do Meseca.

Misija košta 100 miliona dolara što je mnogo manje od ranijih ekspedicija. Ako bude uspešna, Izrael će biti četvrti koji je spustio letelicu na Mesec.

Letelica nosi vredan teret, navode strani mediji. U njemu su diskovi sa 30 miliona dokumenata koji služe kao arhiva ljudske civilizacije. Svemirski brod nosi i izraelsku zastavu.


 

Napiši komentar: