U Paraćinu održan Salon vina

Utorak , 2019-03-12 | 10:54:22
Salon vina na kome je svoje proizvode izlagalo više od 70 vinarija iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske, održan je tokom vikenda u Paraćinu.
Direktor Turističke organizacije Paraćina Aljoša Gligorijević rekao je na otvaranju da je ta manifestacija značajna za razvoj vinskog turizma u Paraćinu i okolini.
"Salon vina privlači puno ljudi u naš grad i pospešuje razvoj vinskog i manifestacionog turizma. Takođe pozitivno utiče da proizvodjače jer je svake godine sve više registrovanih vinarija u našem kraju", kazao je Gligorijević.
Selektor Salona vina Nenad Andrić kazao je da u Srbiji ima sve više vinarija, a da time raste i kvalitet vina.
"Jedna od vinarija koja je prvi put na ovom salonu je Vinarija 'Vinis' iz Dobre Vode kod Jagodine i ona pripada paraćinskom vinogorju. Braća Nikolić koja žive u Francuskoj, već dve godine prave spektakularna vrhunska vina. Na takmičenju u Briselu osvojili su zlato i imali najbolje vino od 8.500 uzoraka", rekao je Andrić.
Na salonu je održano takmičenje "Samo naše", treću godinu za redom. Reč je o ocenjivanju i takmičenju vina od autohtonih i novostvorenih sorti groždja. Veliku zlatnu diplomu dobili su Danilo Milovanović iz Ćuprije za vino "Bela tamjanika" i Dejan Vujić iz Aleksandrovca za vino "Gmitar".
Predsednik Komisije za ocenjivanje vina profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Vladimir Puškaš rekao je da je ove godine bilo oko 37 uzoraka i da je velik broj vina bio izuzetnog kvaliteta.
On je kazao da Srbija treba autohtonim sortama da se predstavi svetu jer je to nešto autentično što ima.
Salon vina organizovan je sedmi put, a svečano ga je otvorio predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.
Organizator te manifestacije je Turistička organizacija Paraćina.


 

Napiši komentar: