Bošnjački kolonisti u Banatskom Brestovcu

Ponedeljak , 2019-04-08 | 14:03:30

Sarajevski nedeljnik "Stav" objavio je reportažu iz Srbije sa interesantnim podacima da su među kolonistima koji su posle Drugog svetskog rata naselili vojvođanska sela bili i sandžački Bošnjaci koji i danas žive mahom u Banatskom Brestovcu.


"Danas u tom selu živi oko 50 bošnjačkih porodica, koje su se doselile 1946. godine iz Novog Pazara, Tutina, Bijelog Polja, Sjenice, Prijepolja i Priboja", navodi se u tekstu Bajra Perve pod naslovom S Bošnjacima iz Banatskog Brestovca.

U ovom selu u Banatu, koje je od Pančeva udaljeno 20, a od Smedereva 30 kilometara, žive porodice Hodžić, Islamović, Kučević, Dupljak, Rovčanin, Gojak, Međedović, Ademović, Hadžibegović i Pašić.

Meštani kažu da ih ima ukupno 180 Bošnjaka, među kojima je oko 30 momaka neženja, koji se pravdaju da devojke neće na selo, da ne vole poljoprivredne poslove, a o stočarstvu da ne govorimo.

Kada su se doselili u ovo mesto 1946. godine kao kolonisti su dobijali po 10 hektara zemlje, a danas su od njih neki zaposleni Rafineriji nafte u Pančevu, dok mlađi mahom odlaze u inostranstvo. Ne kriju da je prisutna suptilna asimilacija.


 

Napiši komentar: