Građani ljuti zbog seče breza, nadležni kažu da su izvor alergija

Ponedeljak , 2019-04-08 | 14:11:16

Seča nekoliko breza prilikom uređenja platoa “Srđana Aleksića” u Novom Pazaru izazvala je oštru reakciju građana na društvenim mrežama, dok u lokalnoj samoupravi govore da su one uklonjene “jer su izvor alergije i teške za održavanje”.


Građani smatraju da je uređenje tog prostora u centru grada moglo biti izvedeno i bez seče breza koje su “decenijama svojim velikim krošnjama pravile hlad i oko kojih se okupljala omladina”.

Direktor Zavoda za urbanizam Suat Ljajić rekao je radiju Sto plus da je odluka o seči doneta na predlog stručnjaka iz JKP “Gradska čistoća” i da je jedan od razloga za to i što “breze nisu pogodne za trgove, jer se radi o šumskom drveću”.

 

Posečene breze stare nekoliko decenija

“Projektom uređenja je predviđeno novo ozeljenjavanje i ukrašavanje gradskim drvećem. Pored lipa, koje nisu posečene, biće zasađene i tri katalpe, a ima prostora i za novo ozelenjavanje”, kazao je Ljajić.

On je dodao da je plato “Srđana Aleksića” bio neuređen, da su ploče bile dotrajale i zimi klizave, kao i da je prostor bio uzurpiran terasama.

“Sada će biti popločan savremenim granitom različitih boja, a terase će biti uklonjene. Biće veći prostor, novi, moderniji i funkcionalniji koji će koristiti građanima”, istakao je Ljajić.

 

Budući izgled platoa

Uređenje platoa “Srđana Aleksića” koštaće 21,1 milion dinara, a posao je dobila kompanija “Ukras” iz Novog Pazara.

Tender za izbor izvođača u otvorenom postupku je obustavljen 4. aprila jer “Ukras” u ponudi nije naveo rok za izvođenje radova. Nakon toga je lokalna samouprava sprovela pregovarački postupak sa tom kompanijom i odlučila da joj dan kasnije dodeli ugovor.

Konkursnom dokumentacijom predviđeno je da “Ukras” 1.470 kvadrata platoa poploča, da na 380 kvadrata ugradi dekorativne rozete, posadi tri katalpe visine od 1,5 do dva metra i sa prečnikom krošnje do 60 centimetara.

Takođe, biće postavljeno i pet svetiljki marke “Teceo”.

N. Kočović


 

  • user thumb
    HARAKIRI

    “Breze su sumsko drvece... . “ ?!?! Katalpe su gradsko drvece?!?!! Znaci, u evropskom NP-u je prezime u pripadnost jednoj partiji jedina kvalifikacija potrebna za tako odgovornu funkciju .. . !!!

  • user thumb
    Adem

    Hahaha "prostor bio uzurpiran terasama" a dali Dragolovcaninu njihovom finansijeru da napravi lokal ! Sram vas bilo. Iza Lucne zgrade su ljudi plakali kad ste im porusili garaze a Redzovicu dadoste da zagradi pola prolaza od iste zgrade da prosiri lokal za banku. Jos jednom sram vas bilo !

Napiši komentar: