Stanovništvo i bespuće očuvali prirodu Pešterskog polja

Ponedeljak , 2019-04-08 | 14:24:39

Priroda rezervata "Peštersko polje" očuvana je brigom lokalnog stanovništva, lokalne samouprave i zaposlenih, ali je dobrim delom netaknuta i zbog loše putne infrastrukture na području opština Tutin i Sjenica, ocenio je danas koordinator ovog rezervata Milorad Babić.


"Bez asfalta nema ni razvijene industrije, pa samim tim ni mogućnosti da se ovakva sredina zagadi na taj način. Zvuči paradoksalno, ali bi se moglo reći i da je u ovom slučaju nedostatak putne infrastrukture doprineo očuvanju prirode", rekao je Babić u emisiji "Pet zelenih minuta" radija Sto plus.

"Peštersko polje je tokom prošle godine posetilo oko 1.500 turista, ali oni (turisti) zaista vode računa i ne zagađuju rezervat", ocenio je Babić.

Babić je naglasio i značajnu pomoć lokalnog stanovništva, "koje je zdušno pomagalo u uklanjanju divljih deponija", kako bi područje proglašeno rezervatom prirode zadržalo takve karakteristike.

Prema njegovim rečima, ove godine se planira izgradnja hranilišta za beloglave supove i ptice grabljivice, a posetiocima će u okviru posebnog objekta biti omogućeno fotografisanje, ali i naučna istraživanja.

Deo Pešterski visoravni, stanište čak 89 zaštićenih vrsta ptica, Vlada Srbije je 2015. proglasila za Specijalni rezervat prirode.

"Peštersko polje" je jedini rezervat prirode u Evropi koji ima visinsko vlažno područje bogato ogromnom količinom izuzetno vrednog treseta.

Upravljanje rezervata povereno je Turističkoj organizaciji Sjenica.

E.Đulović


 

Napiši komentar: