Ugljanin: Utvrditi koncenzus nacionalne politike Bošnjaka

Utorak , 2019-04-16 | 13:46:13

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da će ova partija aktivno učestvovati u postupku koji je pokrenulo Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) za utvrđivanje osnovnih zajedničkih elemenata bošnjačke nacionalne politike.


On je na konferenciji za novinare rekao da će to obavezati sve bošnjačke partije u Sandžaku da utvrđene zajedničke elelemnte uvrste u svoj program i da se za njih javno zalažu.

“Ovo je dobar osnov da se uspostavi ozbiljna strateška saradnja političkih faktora sa bošnjačkim nacionalnim i sandžačkim teritorijalnim identitetom, što je prvi korak za formiranje bošnjačkog, a potom i sandžačkog poslaničkog kluba”, rekao je Ugljanin.

On je pojasnio da postoji veliki broj bošnjačkih političkih stranaka kojima se komada i sitni bošnjačko biračko telo, te da nijedna od njih nema dovoljno legitimiteta da zastupa interese bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Ugljanin je rekao da je Ustavnom sudu poslao inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti određenih članova izmenjenog Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, koji je sebe proglasio nenadležnim za postupanje u ovom slučaju.

“Na ovaj način Ustavni sud Srbije urušio je čitav pravni sistem Republike Srbije. Ovakvim postupcima Srbija se više udaljava od Evropske unije i evropskih vrednosti i sve više liči na državu iz vremena Slobodana Miloševića”, rekao je Ugljanin.

On je dodao da je tim povodom juče poslao pismo predsednici Ustavnog suda Srbije sa zahtevom za preduzimanje mera u cilju zaštite ustavnosti iz člana 105. Zakona o ustavnom sudu.

Ugljanin je izrazio saosećanje sa građanima Pariza, Francuske i čitave Evrope zbog požara na katedrali Notre Dame, koja predstavlja vekovni simbol evropskog kulturnog nasleđa.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: