Džaferović: Bošnjaci treba da idu putem ka EU

Nedelja , 2019-05-12 | 11:35:59

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BIH) Šefik Džaferović rekao je danas u Novom Pazaru da Bošnjaci u Sandžaku imaju pravo na bar približno jednake uslove života, infrastrukture i ambijenta, kao i ostali građani Srbije.


“Prošao sam putevima od Priboja, preko Nove Varoši, Sjenice do Novog Pazara. Nije to put koji ovaj narod ovde zaslužuje. Srbija mora da omogući Bošnjacima da imaju jednaka prava kao svaki građanin ove zemlje”, rekao je Džaferović radiju Sto plus.

On je istakao da po njegovom dubokom uverenju Bošnjaci Sandžaka i Bošnjaci u svim državama u kojima žive treba da idu putem ka Evropskoj uniji (EU).

“Sve članice EU i države koje apliciraju da to postanu imaju svoje razloge zašto to čine, a oni su uglavnom politički, ekonomski, sigurnosni, ekološki i socijalni. Države nastale raspadom bivše Jugoslavije imaju i dodatni razlog, a to je da se članstvom u EU relativizira pitanje granica i ukupni odnosi čine boljim, da se omogući potpuna sloboda kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga“, rekao je Džaferović našem radiju.

On je Bošnjacima u Srbiji poručio da trebaju da budu jedinstveni i da među njima mora postojati dogovor oko stvari koje ne mogu biti predmet političke borbe i koje se moraju poštovati.

“Bošnjaci Sandžaka su autohton narod ovog podneblja i deo su ukupnog bošnjačkog korpusa. Bošnjaci moraju da poštuju Ustav Srbije i da se bore za sva prava koja su im garantovana Ustavom i zakonima, a ta prava su garantovana i brojnim međunarodnim dokumentima“, ocenio je Džaferović.

On je dodao da i Bošnjacima u BIH treba mnogo više jedinstva, jer se i oni suočavaju sa brojnim izazovima.

“Međutim, sve ovo što mi danas u BIH doživaljavamo su manji zemljotresi u odnosu na zemljotres u periodu od 1992. do 1995. godine. Ipak, sve te probleme ćemo moći jednostavnije i lakše da rešavamo ukoliko među Bošnjacima, a onda i među svim BIH patriotama, bude više jedinstva“, rekao je Džaferović.

On boravi u dvodnevnoj poseti u Novom Pazaru i Sjenici, povodom 11. maja- Dana bošnjačke nacionalne zastave, tokom koje je imao i odvojene sastanke sa predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmanom Ugljaninom, gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem i predsednikom opštine Sjenica Hazbom Mujovićem.

Džaferović je sa domaćinima obišao nekoliko džamija u ova dva grada, gde je klanjao molitve.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: