Srbija dobila prvi projekat o tome kako da mladja deca bezbedno koriste internet

Cetvrtak , 2019-05-16 | 17:02:53
Projekat UNICEF-a i kompanije Telenor "Bezbedan internet za celu porodicu", koji su sproveli Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Užički centar za prava deteta, omogućio je da se do sada 2.000 vaspitača i učitelja i 100.000 roditelja u Srbiji upozna sa time kako da deca mladjeg uzrasta na bezbedan način koriste digitalne tehnologije i internet, rečeno je danas da na predstavljanju rezultata projekta.

Pod sloganom "Deca i internet – pametno od početka", projekat je pokrenut 2017. godine, a bilo je uključeno ukupno deset vrtića i škola iz Beograda, Niša, Kragujevca, Novog Sada i Užica.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kazala je da je resorno ministarstvo definisalo digitalnu pismenost kao jednu od ključnih kompeticija koja treba da se razvije kod učenika i zbog toga je, kako je dodala, zajednički interes obrazovnog sistema i porodice da se deci obezbedi bezbedna upotreba interneta.

Nedeljković je istakla da je ovo prvi projekat koji se bavi temom bezbedne i kreativne upotrebe informacionih tehnologija, a koji se odnosi na decu mladjeg uzrasta, odnosno decu od četiri do osam godina.

"Digitalne tehnologije su deo kulturnog okruženja u kojem naša deca odrastaju i odgovorni smo da ih naučimo kako da ih koriste. Zato je neophodno da vaspitači, učetelji i roditelji i sami poseduju odgvarajuća znanja i veštine informatičke, socijalne, digitalne i medijske pismenosti, da poznaju aktuelne koncepte, metode i alate koji predstavljaju smislenu upotrebu digitalnih tehnologija u skladu sa uzrastom dece", rekla je ona.

Istakla je i da je bitno da projekat može da se širi na druge obrazovne ustanove, sa težnjom da postane deo sistemskog rešenja.

Podsetila je da je Vlada Srbije zbog toga stvorila i medjuministarstku grupu koja se bavi bezbednošću dece na internetu, a pored saradnje sa UNICEF-om i Telenorom, Ministarstvo prosvete saradjuje na sličnim projektima i sa drugi organizacijama i institucijama poput OEBS-a.

"Učinili smo da škole u Srbiji postanu senzibilisane za sve oblike nasilja, pa i ono na internetu i da ga prepoznaju i preveniraju", kazala je ona.

Direktorka za komunikacije i održivi razvoj Telenora Marija Vujanić kazala je da je projekat prvi put usmeren na mladju grupu dece, odnosno na njihove roditelje, vaspitače i učitelje, a bio je podstaknut istraživanjima koja su pokazala da deca uzrasta od četiri godine već počinju da koriste internet, ali i da se više od 30 odsto roditelja ne oseća kompetentno i spremno da se nosi sa tim digitalnim okruženjem.

"Nakon dve godine, od kada je počeo projekat, 100.000 roditelja i 2.000 vaspitača i učitelja obučeno da se nosi sa izazovima digitalizacije i da na pravi način usmeri decu na internetu", rekla je ona.

Ona je istakla da će resursi koji su stvoreni u projektu tek će moći da se koriste, kako u obrazovnom sistemu Srbije, tako i izvan njega.  

Ukazala je da još od marta, svi gradjani koji žele da se edukuju o bezbednost dece na internetu, mogu da pogledaju digitalni vodič (https://digitalni-vodic.ucpd.rs/) koji sadrži ključne poruke o bezbednosti dece na internetu.

"Digitalizacija je budućnost i Telenor ozbiljno shvata svoju ulogu u tom procesu i oseća odgovornost da svoje znanje i resurse usmere na stvaranje bezbednog internet okruženja za decu", kazala je Vujanić.

Zamenica direktorke UNICEF-a u Srbiji Severin Leonardi rekla je da je Srbija prva zemlja u regionu koja je predstavila inicijativu za bezbednost dece mladjeg uzrasta na internetu.

"Svi materijali koji su rezultat projekta biće na raspolaganju korisnicima u regionu, a biće prevedeni i na engleski, kako bi bili na raspolaganju korisnicima širom sveta", kazala je Leonardi.

Ona je ocenila da je u vreme kada deca počinju da koriste digitalne tehnologije i internet u sve mladjem uzrastu, važno da roditelji, vaspitači i učitelji imaju dovoljno znanja i kompetencije da ih usmeravaju ka bezbednom koršćenju te tehnologije.

Direktor Užičkog centra za prava deteta Radovan Cicvarić rekao je da je tokom programa najavljeno mnogo obrazovnog materijal kao što je digitalni vodič "Deca u digitalnom dobu" koji se pored teoretskog dela sastoji i od seta scenarija i radionica za rad sa decom uzrasta od četiri do osam godina, kao i za rad sa njihovim roditeljima.

"Napravili smo i on lajn obuku za roditelje i nastavnike koja je dostupna svima u Srbiji, a namera je da se akredituje, kako bi postala deo stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju", kazao je on.

Dodao je da je napravljena i brošura za roditelje, koja je podeljena u 10.000 primeraka, dok je na početku školske godine svim djacima prvacima u Srbiji podeljen flajer sa porukama o važnosti bezbednosti na internetu.

Cicvarić je kazao i da su uradjena i tri animirana filma za decu od sedam-osam godina i jedan za decu uzrasta od četiri do šest godina koji govore o zaštiti i bezbednosti na internetu.

Prema njegovim rečima, obrazovne materijale koji su nastali tokom projekta do sada je videlo i koristilo više od pola miliona roditelja, nastavnika i vaspitača u Srbiji.

Predstavnica Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu Dobrinka Kuzmanović kazala je da su efekti dobiti od obuke roditelja, učitelja i vaspitača o bezbednoj upotrebi interneta kod mladje dece potvrdjeni na osnovu više pokazatelja.

"Unapredjena je svest o važnosti te teme i potencijalnim rizicima, kao i o ulozi odraslih kao medijatora u korišćenju digitalne tehnologija i interneta od strane dece", kazala je ona.
 

Napiši komentar: