SDA prihvata inicijativu, SDP je smatra prevaziđenom retorikom

Ponedeljak , 2019-05-27 | 14:02:44

Član predsedništva Sandžačke demokratske partije (SDP) Mirsad Jusufović ocenio je inicijativu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) o specijalnom statusu Sandžaka kao “prevaziđenu retoriku devedesetih godina iz koje su svi izvukli lekcije”.


On je u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da Sandžak treba da bude moderna regija u decentralizovanoj Srbiji, po uzoru na evropske regione.

“Međutim, ova inicijativa nije način da se do toga dođe. Pozivanje na rezultate referenduma od pre 28 godina je neozbiljno, čak i da je on održan po međunarodnim standardima, a nije”, kazao je Jusufović.

On je naglasio i da se BNV, kao najviši organ Bošnjaka u Srbiji, nije izjašnjavalo o inicijativi za traženje specijalnog statusa Sandžaka, već da je ona potekla od Izvršnog odbora Vijeća, odnosno, pojedinaca unutar BNV.

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka je saopštila da prihvata inicijativu uz ocenu da “specijalni status za Sandžak prihvata kao svoj koncept i model za rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja”.

“Specijalni status kao model autonomije Sandžaka predstavlja najbolji osnov za okupljanje bošnjačkih i sandžačkih društveno-političkih faktora i njihovu sinergiju ka ostvarivanju ovog zajedničkog cilja”, navodi se u saopštenju.

Stav Stranke pravde i pomirenja (SPP) nismo uspeli da dobijemo jer nisu odgovarali na naše pozive.

N. Kočović


 

Napiši komentar: