Austrijski kancelar Sebastijan Kurc smenjen u glasanju o nepoverenju u parlamentu

Ponedeljak , 2019-05-27 | 23:14:09
Austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu izglasano je danas nepoverenje u parlamentu deset dana posle izbijanja skandala oko video snimka sa Ibice zbog koga se raspala njegova koalicija sa ekstremnom desnicom.

Nepoverenje kancelaru izglasano je glasovima Socijaldemokratske partije i ekstremnodesničarske Slobodarske partije FPO, čiji vodja je bio primoran da podnese ostavku sa mesta vicekancelara i šefa stranke posle objavljivanja kompromitujućeg videa.

Glasanje o nepoverenju vladi zatražila je Socijaldemokratska partija a doskorašji koalicioni partner, FPO najavio je da će takodje glasati za nepoverenje vladi kancelara Sebastijana Kurca.

Vladajuća koalicija u Austriji se raspala pre nedelju dana nakon objavljivanja kompromitujućeg video snimka o FPO. Kurc je smenio sve ministre svojih koalicionih partnera FPO tehnokratama koji je trebalo da budu u vladi do prevremenih izbora koje je najavio za septembar.

Kurc je tražio nove izbore u septembru ali su pre toga opozicione Socijaldemokrate tražile glasanje o nepoverenju vladi.
 

Napiši komentar: