Francuski orden Akademske palme rektorki BU Ivanki Popović

Ponedeljak , 2019-05-27 | 23:14:25
Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni uručio je danas rektorki Univerziteta u Beogradu Ivanki Popović orden Akademske palme u rangu oficira za doprinos u oblasti francusko-srpske univerzitetske, naučne i obrazovne saradnje.

Na sveačnosti u rezidenciji francuske ambasade u Beogradu, Mondoloni je uručio orden i Tatjani Jovanović, samostalnoj savetnici u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije koja je odlikovana ordenom Akademske palme u rangu viteza.

Orden Akademske palme se u ime francuskog ministarstva za obrazovanje uručuje istaknutim ličnostima koje su doprinele i nastavljaju da doprinose širenju znanja i jačanju veza koje ujedinjuju dve zemlje. To odlikovanje, ustanovljeno pre više od 200 godina, dodeljuje se Francuzima i stranim državljanima za njihovo naučno i profesionalno zalaganje i za njihov doprinos jačanju ugleda Francuske u svetu, saopštila je Ambasada Francuske.

Osnivač odlikovanja je Napoleon Bonaparta, koji ga je ustanovio kao priznanje eminentnim članovima Pariskog univerziteta. Od 1866. priznanje mogu da dobiju i strani državljani. Od 1955. Orden Akademske palme ima tri ranga: viteza, oficira i komandora.

Ivanka Popović je rektorka Univerziteta u Beogradu i predsednica Dunavske rektorske konferencije i Univerzitetske mreže UNIADRION.

Bila je dekanka Tehnološko-metalurškog fakulteta od 2006. do 2012. godine, prorektorka za nauku Univerziteta u Beogradu 2012-2015. i prorektorka za medjunarodnu saradnju 2015-2018. Učestvovala je ili rukovodila većim brojem nacionalnih naučnih projekata kao i u nekoliko TEMPUS i ERAZMUS+ projekata, dva FP7 projekta. Trenutno je angažovana na jednom Horizont2020 projektu.

Popović je UNIDO nacionalna ekspertkinja za čistiju proizvodnju. Bila je prva žena predsednik Srpskog hemijskog društva (2009–2013) i predsednica je Asocijacije italijanskih i srpskih naučnika i istraživača.

Tatjana Jovanović u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja radi, izmedju ostalog, na poslovima medjunarodne saradnje, unapredjenja nastave stranih jezika i bilingvalne nastave u osnovnim i srednjim školama, na regulisanju statusa stranih škola u Srbiji, kao i na uspostavljanju sistema srpskih lektorata na inostranim visokoškolskim ustanovama.
 

Napiši komentar: