Jaka oluja i tornada opustošila oblast kod Kanzas Sitija

Sreda , 2019-05-29 | 11:32:26
Jaka oluja protutnjala je noćas kroz oblast oko Kanzas Sitija u SAD izazivajući tornada koji su rušili drveće i električne vodove, oštetili domove i povredili najmanje dvanaest ljudi, a upozorenja na tornado su data čak do Njujorka na istočnoj obali.
Veliki i opasan tornado stigao je kasno sinoć do zapadnog oboda Kanzas Sitija, najvećeg grada američke države Misuri, javila je Nacionalna meteorološka služba.
Najmanje 12 ljudi je primljeno u bolnicu u mestu Lorens, oko 60 kilometara zapadno od Kanzas Sitija a štete su takodje prijavljene u drugim okolnim mestima, medjutim sam gradski centar Kanzas Sitija od oko 2,1 milion stanovnika je izgleda bio poštedjen direktnog udara koga su se plašili.
Delovi istočnih američkih država Pensilvanija i Nju Džersi takodje su bili pod upozorenjima za tornado nekoliko sati pošto je više tornada prethodne noći, u ponedeljak, prošlo kroz američke države Indijanu i Ohajo. Jedna osoba je poginula a najmanje 130 je povredjeno u tom naletu.
Posle nekoliko mirnih godina poslednje dve nedelje u SAD  je zabeležena eksplozija tornada i još se ne najavljuje smirivanje.  
Vetrovi su nosili krovove, izbijali zgrade iz temelja, rušili drveće i električne vodove i podigli toliko otpadnog materijala da je bilo vidljivo na radaru. U Ohaju su morali da koriste čistače snega da raščiste glavni autoput od raznog nanetog otpada i oštećenih vozila.
Neke od najtežih šteta prijavljene su kod Dejtona u državi Ohajo gde je oluja udarila u ponedeljak uveće.  Guverner Ohaja Majk Devajn proglasio je vanredno stanje u tri najteže pogodjena okruga.
U ponedeljak je bio rekordni jedanaesti uzastopni dan nevremena koje je izazvalo najmanje osam pijavica u SAD, rekao je meteorolog Patrik Marš. Poslednji put kada je bio ovakav niz tornada je bilo 1980. godine.
Meteorološka služba je na svom vebsajtu pokazala da je u utorak bilo najmanje 27 prijava za tornado, uglavnom u Kanzasu i Misuriju ali i u Pensilvaniji i Ilinoisu.
Nizovi od 50 ili više tornada nisu neuobičajeni, i dogodili su se 63 puta u istoriji SAD, a tri puta je bilo više od 100 pijavica, rekao je Marš.


 

Napiši komentar: