Karavan igre od 10. juna u Novom Pazaru

Cetvrtak , 2019-05-30 | 14:24:22

Ovogodišnji “Karavan igre”, koji kroz umetničke, kreativne i interaktivne programe promoviše umetničku igru, a pre svega balet, počinje 10. juna u Novom Pazaru, prvom od 10 gradova u kojima će biti biti organizovan.


Karavan realizuje Nacionalna fodacija za umetničku igru, čija direktorka Aja Jung kaže da će tokom desetodnevne manifestacije publika biti u prilici da vidi baletsku predstavu i gala koncert, ali da će biti organizovane i radionice i časovi baleta i savremene igre.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da je u program uključeno oko 80 ljudi, od umetnika, koreografa, baletskih igrača, pedagoga i dece iz baletskih škola iz Beograda, Pančeva, Milana i Rima.

“Na sceni Kulturnog centra u Novom Pazaru 10. juna biće odigrane dve predstave, 'Pariski život' i 'Gala koncert', na kome će biti prikazane najlepše varijacije iz poznatih klasičnih baleta. Do 20. juna prikazaćemo i brojne filmove, organizovati izložbu fotografija, uživati u radionicama sa decom i mladima“, rekla je Jung.

Ona je istakla da će na kraju projekta biti finansirano osnivanje dva isturena odeljenja baletske škole Nacionalne fodacije za igru u dva grada koja su obuhvaćena programom, a da će kriterijum za odabir biti interesovanje mladih.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac zahvalio se organizatorima koji su uvrstili ovaj grad u program, čiji je cilj afirmacija kulture i modernog baleta i igara.

“Tokom 10 dana, koliko traje Karavan, vrsni pedagozi će obučavati našu decu savremenim igrama, a pre svih baletu. Za nas je to veoma bitno, a cilj nam je i da na pravi način afirmišemo kulturu”, rekao je Biševac.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić rekao je da je Novi Pazar jedan od retkih gradova u Srbiji koji ulaže značajna sredstva u kulturu.

“Ovo je prilika da pozovemo sve sugrađane da pogledaju baletske predstave. Siguran sam da Novi Pazar zahvaljujući kulturnim različitim sadržajima ulazi u mapu velikih gradova”, rekao je Memić.

Karavan se realizuje od juna do decembra, uz podršku Fodnacije "Art Mentor“ iz Lucerna i lokalnih samouprava, a osim u Novom Pazaru biće organizovan i u Raški, Nišu, Banji Koviljači, Rumi, Negotinu, Smederevu, Vršcu, Vranju i Kragujevcu.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: