Krpljenje rupa na novopazarski način

Cetvrtak , 2019-06-06 | 13:32:05

Snimak sanacije udarne rupe na ulici Novog Pazara, a na kojem se vidi kako radnici lopatama ubacuju asfalt u rupu punu vode postao je veoma popularan na društvenim mrežama, izazivajući čuđenje i podsmeh brojnih korisnika.


Komentatori na Tviteru uglavnom zbijaju šale, nazivajući radnike “vrsnim poznavaocima fizike i Arhimedovog zakona”, sarkastično konstatujući da će se “asfalt i voda sjediniti u jedinstvenu masu koja će izdržati i najveća naprezanja”.

Međutim, stručnjaci govore da takav postupak novopazarskih putara nije za podsmeh, već da se radi o očiglednom neznanju ili namerno lošem odrađivanju posla.

“Pre nego se udarna rupa napuni asfaltom, neophodno je da se ona lepo obradi, očisti od svih nečistoća, da se čak i prašina iz nje izduva, da se potom premaže emulzijom i tek onda popuni asfaltom. Ako ostane ovako, garantujem da će se na tom mestu sa prvim mrazom, a možda i pre, pojaviti rupa”, kazao je radiju Sto plus jedan građevinski inženjer.

Da su putari pogrešno uradili posao pokazuje i opis radova u dokumentaciji objavljenoj prilikom tendera za izbor firme koja će vršiti sanaciju udarnih rupa na novopazarskim ulicama.

“Krpljenje udarnih rupa kod asfaltnog kolovoza, sa opsecanjem, rušenjem postojećeg kolovoza, utovarom šuta i odvozom na deponiju, izduvavanjem rupe, mazanjem emulzije, nabavakom asfaltne mase i ugrađivanje iste”, navodi se u opisu posla.

Kako treba krpiti rupe

Tender vredan 15 miliona dinara raspisalo je Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar, a na njemu je pobedilo AD “Novi Pazar put”.

“Sad sam video snimak i nedopustivo je da se tako obavlja posao. Očigledno su radnici AD “Novi Pazar put” rupe krpili u utorak, kada je zbog Bajrama u našem preduzeću bio neradan dan tako da, kao naručioci posla, nismo mogli da vršimo nadzor. Obećavam vam da će oni morati da tu rupu ponovo raskopaju i saniraju je kako treba”, kazao je direktor tog javnog preduzeća Mujo Šaćirović.

Sporna rupa sa snimka nalazi se u Omladinskoj ulici, pored ulaza u autobusku stanicu u Novom Pazaru. Nije poznato da li je samo ona “sanirana” na ovaj način ili su putari loše odradili posao i na drugim lokacijama.

N. Kočović


 

  • user thumb
    Diplome

    E ovo su šehovi sa kupljenim diplomama a radnici nisu i jesu krivi nema ko da im objasni i nauči. Nisu ovi ljudi krivi njima je neko naredio čukeš radnici radili kad je bio bajram pa kako su mogli da rade kad preduzeće nije radili sram vas bilo sada njih okrivljujete

  • user thumb
    Javasluk

    Zasto se ne saceka lepse vreme i da se tada kvalitetno uradi ovaj posao nego se uzaludno trose pare gradjana Novog Pazara ?!

Napiši komentar: