Ugljanin: Specijalni status Sandžaka nukleus regionalne stabilnosti Balkana

Sreda , 2019-06-12 | 13:43:50

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin rekao je danas da ova partija podržava zahtev Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) republičkim organima Srbije i Crne Gore za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak.


On je na konferenciji za novinare rekao da očekuje da se i ostale političke stranke, institucije i organizacije, sa bošnjačkim i sandžačkim predznakom, pridruže ovom zahtevu i time opravdaju poverenje koje dobijaju od Bošnjaka.

“Specijalni status Sandžaka u kojem su konstitutivni narodi Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi, postaje nukleus regionalne stabilnosti i saradnje na Balkanu. Srbi i Crnogorci ne gube ništa, naprotiv, dobijaju i očekujemo njihovu punu podršku. Kao najbolji model za trajno rešenje jugoslovenske krize, ponovo se nameće koncept Badinterove komisije iz novembra 1991. godine, jer međunarodna zajednica do danas nije našla bolje rešenje koje garantuje stabilan i trajan mir, sigurnost i saradnju na Balkanu“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da od danas više niko nikada ne može reći da Bošnjaci ne traže ništa ili da ne znaju šta hoće.

“Napominjem, postojanje više bošnjačkih stranaka u Sandžaku koje međusobno ne sarađaju predstavljaju glavnu smetnju u rešavanju statusa bošnjačkog naroda. Bošnjački narod u Sandžaku danas treba da odluči: ili će podržati inicijativu za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka ili će kao narod nestati sa ovih prostora”, rekao je Ugljanin.

Dodaje da im svakodnevno stiže podrška od Bošnjaka iz celog sveta za ovu inicijativu, koji u njoj vide trajno rešenje, a da narednih dana očekuje i da se zvanično oglase pojedinci koji su politički organizovani u evropskim zemljama.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: