Makron neće potpisati trgovinski sporazum ako Brazil napusti Pariski sporazum

Petak , 2019-06-28 | 11:29:58
Francuski predsednik Emanuel Makron zapretio je danas da neće potpisati trgovinski sporazum EU i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, čija finalizacija se očekuje uskoro, ako Brazil istupi iz Pariskog sporazuma o klimi.

"Ako bi Brazil napustio Pariski sporazum ne bi bilo moguće potpisati trgovinski sporazum s njima", rekao je Makron novinarima pred otvaranje samita G20 koji će se baviti i temom klime.

Makronov pritisak dolazi u momentu kada su pregovori EU i Merkosura, bloka koji čine Brazil, Argentina, Urugvaj i Paragvaj, posle 20 godina blizu postizanja cilja.

"Klima ide zajedno sa socijalnim, zajedno s trgovinskim. Ne želim da sklapam trgovinske sporazume s ljudima koji ne poštuju Pariski sporazum, koji ne poštuju naše obaveze u pogledu biodiverziteta", naveo je francuski predsednik.

U sredu je i nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila "zabrinutost" zbog poteza ekstremno desničarskog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u vezi deforestacije, ali nije povezala to pitanje s trgovinskim sporazumom.

"Iskoristiću priliku na samitu G20 za jasan razgovor s njim (Bolsonarom). Verujem da nezaključivanje sporazuma s Merkosurom neće doprineti ničemu jer zbog toga nijedan hektar manje neće biti posečen u Brazilu, naprotiv", rekla je ona o dodala da odustajanje od sporazuma "nije odgovor na ono što se u Brazilu dešava".

U junu je 340 evropskih u južnoameričkih nevladinih organizacija tražilo da se trgovinski sporazum preispita "zbog sve lošijeg stanja ljudskih prava i ekološke situacije u Brazilu" otkako je Bolsonaro u januaru došao na vlast.

Te NVO su zatražile "stroge mere" protiv deforestacije i "angažovanje" po Pariskom sporazumu o klimi.

Trgovinski sporazum EU i Merkosura žestoko osporavaju evropski poljoprivrednici, koji se plaše poplave južnoameričkih proizvoda posle ukidanja nekih carina.

"Tražili smo od naših poljoprivrednika da izbace pesticide (...) i ne možemo preko noći da kažemo da ćemo uvoziti hranu iz zemlje koja ništa ne poštuje", naveo je Makron.


 

Napiši komentar: