Mihajlović: Rekonstrukcija puta NP – TT u septembru, kraj za dve godine

Utorak , 2019-07-02 | 13:57:15

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin početi u septembru i da je rok za završetak radova dve godine.


Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava ovih gradova kazala da će radove izvoditi turska kompanija “Tašjapi” i da je projekat vredan 24 miliona evra koji su obezbeđeni kreditom Turske.

“Bez infrastrukture, saobraćajne i komunalne, nema napretka. Pored rekonstrukcije ovog, dogovoreni su radovi i za druge puteve, dok je rehabilitacija puta Prijepolje – Sjenica u toku. Pričali smo i o ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, prečišćavanju otpadnih voda i zameni azbestnih cevi”, kazala je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade istakla je da uskoro počinje izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju autoputa Požega – Boljare, da će taj posao trajati oko godinu i po dana i da će se u međuvremenu razgovarati o načinima finansiranja.

Na naše pitanje zašto se na rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin čekalo 10 godina, Mihajlović je odgovorila da se ne bi bavila time i da je najbitnije da će radovi početi u septembru.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dodao je da su dva glavna razloga za to – prvi to što su Turci tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta, a drugi visoke kamate.

“Kamate su prvobitno iznosile preko 5,5 odsto, ali zahvaljujući dobrim odnosima između dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva građevinarstva sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto”, rekao je Ljajić.

On je izjavio da, završetkom radova na rekonstrukciji regionalnih puteva i izgradnjom autoputa Beograd – Boljare, Sandžak više neće biti “saobraćajno i komunikacijsko slepo crevo”.

“Stanovnici ovih gradova će biti povezani međusobno, ali i sa Beogradom i Sarajevom. Ovi projekti su veliko ohrabrenje za građane Sandžaka, ovo je najbolji put da se uspostavi puna politička i društvena stabilnost i da se stvori osnov za ekonomski i socijalni razvoj regiona”, poručio je Ljajić.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da su sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva i “Puteva Srbije” dogovoreni i drugi projekti koji će unaprediti kvalitet života svih žitelja ovog grada.

“Radiće se kompletna rehabilitacija puta od Banjske petlje do centra grada, rekonstrukcija Ulice generala Živkovića, kao i na nastavku obilaznice. Radi se i projekat za rekonstrukciju puta Novi Pazar - Sjenica”, rekao je Biševac.

Predsednik Opštine Tutin Kenan Hot kazao je da ga je obradovala vest da će rekonstrukcija puta ka Novom Pazaru početi u septembru, kao i ti što će se, kako mu je obećano iz “Puteva Srbije”, raditi preko 100 kilometara saobraćajnica u Sandžaku.

“Radiće se i drugi projekti, a koje nam je obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete Tutinu. To je ono što nam treba, što treba građanima i privredi”, naglasio je Hot.

Predsednik Opštine Sjenica Hazbo Mujović dodao je da ima uveravanja da će Sjenica sa svim gradovima u okruženju u naredne dve godine biti povezana modernim saobraćajnicama.

“To je veoma važno. Očekujemo i da će autoput vrlo brzo proći kroz Sjenicu i da se za nekoliko godina više nećemo nalaziti na listi nerazvijenih opština”, naveo je Mujović.

N. Kočović


 

Napiši komentar: