Novi Pazar, Tutin i Rožaje rešavaju problem zagađenja Ribarićkog jezera

Utorak , 2019-07-09 | 17:00:34

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednici opština Tutin i Rožaje Kenan Hot i Ejup Nurković najavili su danas da će te tri lokalne samouprave obezbediti sredstva za rešavanje problema zagađenja Ribarićkog (Gazivode) jezera smećem.


Hot je nakon sastanka, čiji je bio domaćin, radiju Sto plus kazao da su već dogovorene određene mere kojim bi se taj problem trajno rešio i da će uskoro početi njihova primena.

“Gazivode je biser naše regije i moramo uraditi sve da ga spasimo i sačuvamo. Nesavesni građani i preduzeća bacanjem smeća pored i u reke čine da ono sada izgleda više kao deponija nego kao prirodno bogatstvo koje možemo iskoristiti kao potencijal za razvoj turizma i ekonomije našeg kraja”, rekao je Hot.

On je dodao da je jedna od mera postavljanje brana na jezeru koje bi smeće koje se sliva iz reka i bujičnih potoka usmeravale u određenom smeru odakle bi ga nadležna komunalna preduzeća odvozila na deponije.

Nedavno je dobar deo površine Ribarićkog jezera prekrivalo razno smeće, najviše plastična ambalaža, koje su naneli Ibar i potoci.

Zbog toga su Udruženje ribolovaca iz Novog Pazara, studenti i pojedina ekološka udruženja organizovala su nekoliko akcija čišćenja u kojim su učestvovali brojni žitelji ova tri grada.

Inicijator sastanka tri gradska čelnika i koordinator projekta rešavanja problema zagađenja Gazivoda je Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA).

Š. Rešović


 

Napiši komentar: