Memić: Tražimo rešenje za učenike iz Tutina

Ponedeljak , 2019-09-16 | 15:05:40

Načelnik Školske uprave Novog Pazara Mensur Memić izjavio je da sa direktorima srednjih škola i Ministarstvom prosvete radi na rešavanju problema nastavka školovanja učenika privatne Srednje škole “Tutin”, kojoj je prošle nedelje zabranjen rad.


Prema nezvaničnim informacijama, tu školu je redovno pohađalo oko stotinak učenika druge godine podeljenih u tri odeljenja medicinskih tehničara.

“Dat je nalog direktorima srednjih škola da provere da li i koliko bi učenika mogli da preuzmu. Radi se o medicinskim tehničarima, pa bi rešenja mogla da budu Medicinska škola ‘Dva heroja’ u Novom Pazaru ili neka od dve privatne medicinske škole koje rade u ovom gradu. Ukoliko nema mesta u tim obrazovnim ustanovama, onda bi se mogli prebaciti u druge srednje škole, ali bi tada morali da se dokvalifikuju, odnosno, polažu razliku u predmetima”, kazao je Memić za radio Sto plus.

Iako je Ministarstvo prosvete tek prošle nedelje saopštilo da je zabranjen rad Srednje škole “Tutin” takva odluka, prema našim saznanjima, doneta je još polovinom jula, pa i pored toga postoji mogućnost da je ta obrazovna ustanova upisala učenike i za ovu školsku godinu.

“Da li i koliko tih učenika ima, ne znamo. Ukoliko ih ima potrudićemo se da ih zbrinemo. Svi koji su polagali malu maturu i stekli uslov da upišu srednju školu biće raspoređeni u Gimnaziju i Tehničku školu u Tutinu ili u neku drugu srednju školu u kojoj ima mesta”, dodao je Memić.

Podsećamo da je Ministarstvo prosvete prošle nedelje saopštilo da je zabranilo rad te škole jer je obavljanje delatnosti dovelo do "posledica koje se ne mogu otkloniti nalaganjem mera", te da je "u dužem vremenskom periodu obavljala delatnost nezakonito" i da organi upravljanja "nisu obavljali poslove iz svoje nadležnosti".

Ranije su, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu, uhapšeni rukovodioce te škole I.D. (53) i A.D. (25) zbog sumnje da su većem broju građana, uz novčanu nadoknadu izdavali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka te srednje škole.

N. Kočović


 

Napiši komentar: