Ugljanin: Zaposleni bez znanja roditelja upisivali decu na srpski jezik

Utorak , 2019-09-17 | 14:36:52

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocenio je danas da se u Sandžaku sprovodi aktivna i agresivna diskriminacija nad Bošnjacima prilikom upisa dece u vaspitno- obrazovne ustanove.


On je na konferenciji za novinare rekao da je ove godine broj učenika koji su upisali nastavu na bosanskom jeziku u Novom Pazaru dijametralno suprotan nacionalnoj strukturi stanovništva, koju prema poslednjem popisu čini oko 80 Bošnjaka.

“Do toga je dovelo, između ostalog, to što su zaposleni u vaspitno- obrazovnim ustanovama u većini slučajeva upisivali bošnjačku decu na nematernji- srpski jezik bez znanja njihovih roditelja. Upis dece na nastavu na nematernjem jeziku je moguć samo uz pisani zahtev oba roditelja, kojim svesno uskraćuju pravo svom detetu na razvoj svog identiteta koje su srekli rođenjem“, rekao je Ugljanin.

On je zatražio od rukovodioca i zapošljenih u ovim ustanovama da do kraja ovog meseca isprave svoje greške, jer će u suprotnom pokrenuti postupke protiv svakog pojedinca pred domaćim i međunarodnim sudovima.

“Oni su grubo prekršili Ustav i zakone Republike Srbije i međunarodna dokumenta o pravima deteta, borbi protiv diskriminacije u oblasti prosvete, o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije. Aktuelna vladajuća većina podstiče ovakvo ponašanje, a promenom ovog nacionalističkog režima doći će normalni ljudi u Srbiji koji će imati interes da kazne pripadnike ovog režima i njihove poslušnike za nedela koja su činili“, rekao je Ugljanin.

Predsednik SDA Sandžaka kaže da je najgore stanje u predškolskim ustanovama, kao i osnovnim školama Bratstvo i Stefan Nemanje.

On je istakao da obrazovanje na bosanskom ili srpskom jeziku nije izbor latinice ili ćirilice, već izbor roditelja na koji način i kako će biti izgrađena ličnost njegovog deteta.

“U tom smislu, obrazovanje na maternjem jeziku podrazumeva da mlad čovek sa 17, 18 godina bude nacionalno svestan, ponosan na sebe, svoje roditelje i svoje poreklo, a zavisno od izbora obrazovanja na bosanskom ili srpskom jeziku imaće izgrađen bošnjački ili srpski nacionalni identitet“, rekao je Ugljanin.

A.Bajrović

 


 

  • user thumb
    Beli

    Dobro Suljko...pa sta radi tvoj Memic nacelnik skolske uprave ? A ko je postavio direktora skole Stefan Nemanja , Ropca, pa tvoj koalicioni partner SDP. E moj Suljko...najistaknutiji clanovi SDA cija deca pohadjaju ovu skolu ti ne salju decu na bosanski a ti nam godinama pricas o bosanskom...

Napiši komentar: