Netanjahuov partijski rival na Tviteru izrazio spremnost da ga zameni

Utorak , 2019-10-08 | 11:50:08
Bivši ministar Gideon Saar uradio je nešto što ni jedan političar iz vladajuće izraelske konzervativne partije nije uradio više od jedne decenije, otvoreno je izazvao partijskog lidera premijera Benjamina Netanjahua.

Učinio je to na Tviteru napisavši kratku poruku: "Ja sam spreman".

Taj bivši Netanjahuov saradnik i ministar u njegovoj vladi odavno se smatra zvezdom u Likudu i jedan je od usamljenih nezavisnih glasova u partiji koja je umnogome slepo sledi svog lidera.

To je medjutim počelo da se menja pošto Netanjahu nakon dva izbora ove godine nema parlamentarnu većinu i u narednim nedeljama prete mu optužnice za korupciju koje su narušile njegove napore da bude na čelu koalicione vlade.

U nastojanju da učvrsti svoj status Netanjahu je prošle nedelje nagovestio mogućnost izbora za lidera partije u očekivanju da ga Likud podrži. On je medjutim od toga odustao nakon Sarove poruke na Tviteru.

To je bio rizičan manevar u partiji u kojoj se ceni lojalnost i koja je imala je samo četiri lidera za više od sedam decenija koliko postoji.

Saar je posle tog kratkog tvita objavio još jedan, objasnivši da mu nije cilj da sruši premijera, kako Netanjahu već dugo tvrdi.

"Niko ne poriče premijerovu ulogu kao predsedavajućeg Likuda. Kada bude nadmetanja za rukovodstvo partije kao što je premijer inicirao pre dva dana ja ću se nadmetati", napisao je Saar, bivši advokat i novinar koga je u politiku pre 20 godina doveo Netanjahu.

Saar je bio sekretar u Netanjahuovom kabinetu, a poznat je kao nacionalista koji se protivio povlačenju Izraela iz pojasa Gaze i izgledima za stvaranje palestinske države.

U izborima za parlamentarnu listu dva puta je bio prvi i bio je ministar obrazovanja i unutrašnjih poslova kada se Netanjahu vratio na vlast 2009. godine.

Netanjahu je sa rastom popularnosti Saara počeo da ga smatra pretnjom pogotovo zbog njegove aktivne uloge u izboru Ruvena Rivlina, Netanjahuovog protivnika, za predsednika Izraela.

Saar je naglo napustio politiku 2014, ali se vratio ove godine i članovi Likuda izabrali su ga na visoku poziciju na partijskoj listi za parlamentarne izbore.

On je jedini visoki zvaničnik koji se povremeno protivi Netanjahuu, njegovim pozivima da se ozakoni imunitet premijera i prisustvom na konferencijama za medije na čiji bojkot poziva Netanjahu.

Uprkos čvrstorukaškim pozicijama 52-godišnji Saar ima dobre odnose širom poličtikog spektra i smatra se potencijalno boljim partnerom za vladu jedinstva sa rivalskim savezom partija centra Plavo belo Benija Ganca.

Gancov savez je na izborimaa 17. septembra osvojio najveći broj poslaničkih mandata, 33, jedan više od Likuda.

Medjutim, ni Netanjahu ni Ganc nemaju parlamentarnu većinu pa se vlada jedinstva smatra najboljim izlazom iz zastoja.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, odbija da bude u vladi s Netanjahuom zbog očekivanog podizanja optužnica protiv njega.

Na osnovu izraelskog zakona ako ni Netanjahu, kojem je predsednik Izraela prvom poverio zadatak da formira koaliciju, a ni Ganc, u tome ne uspeju, većina poslanika može teoretski da izabere nekog drugog poslanika za mandatara. Smatra se da je Saar političar koji može da osvoji tu podršku.

Netanjahu u medjuvremenu, pošto partijskih izbora neće biti, nagoveštava okupaljenje rukovodstva Likuda kako bi se odredilo da je on jedini kandidat za premijera.
 

Napiši komentar: