Posle nasilja u Kataloniji uhapšena 51 osoba

Sreda , 2019-10-16 | 12:48:04
Za vreme demonstracija u Kataloniji posle zatvorskih presuda za separatističke katalonske vodje uhapšena je 51 osoba, saopštila je danas španska vlada. 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova 29 osoba je uhapšeno u provinciji Barselone, 14 u Taragoni i osam u Leridi. 

U sinoćnjem nasilju povredjena su 72 regionalna i nacionalna policajaca, od kojih neki imaju prelome, navelo je ministarstvo. 

U centru Barselone sinoć su se odvijale scene urbane gerilea, uz zapaljene kontejnere i juriše policije.

Okršaji su takodje bili u Djironi, Taragoni i Leridi gde su kao u Barseloni separatistička udruženja pozvala na demonstracije ispred zgrada vlade.

U Barseloni je 40.000 ljudi sinoć učestvovalo u demonstracijama, a nekoliko stotina aktivista često sa maskiranim licima sukobilo se sa policijom. 

Demonstracije protiv osude separatističkih vodja na zatvorske kazne od devet do 13 godina zbog njihove uloge u pokušaju secesije 2017. godine, biće nastavljene danas. 

Prema navodu vlade linija brzog voza izmedju Barselone i Francuske prekinuta je zbog sabotaže. 

Marševi će krenuti danas iz pet katalonskih gradova sa ciljem da stignu u petak u Barselonu, za kada je najavljen dan generalnog štrajka i masovnih demonstracija.


 

Napiši komentar: