Ministarstvo: Nije naloženo poništavanje diploma Srednje škole “Tutin”

Ponedeljak , 2019-10-21 | 13:01:14

Iako je prosvetna inspekcija utvrdila da je Srednja škola “Tutin” obavljala delatnost nezakonito, zbog čega joj je Ministarstvo prosvete zabranilo rad, nije naloženo poništavanje izdatih diploma i svedočanstava te škole, rečeno je danas radiju Sto plus u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je ta škola ispite za prekvalifikacije i dokvalifikacije organizovala nezakonito, da je nepravilno formirala komisije za polaganje i ocenjivanje ispita, a da su pojedini pismeni zadaci i odgovori vanrednih učenika ocenjeni, iako nisu ni pregledani.

“Inspektori nisu bili u mogućnosti da Zapisnikom nalože meru da se sve izdate diplome, grupa diploma ili neka pojedinačna diploma poništi, iz razloga što u vanrednom inspekcijskom nadzoru nije moglo da se utvrdi ni koliko je diploma izdato, kao ni kojim licima su izdate”, kazali su u Ministarstvu prosvete.

I pored utvrđenih nepravilnosti u školovanju vanrednih učenika, a što može izazvati sumnje u validnost stečenih diploma i kompetentnost za obavljanje posla, Ministarstvo prosvete “ne savetuje” njihove poslodavce, među kojima su i pojedine zdravstvene ustanove, da raskinu ugovore o radu.

“Ministarstvo ne može savetovati ustanove da raskinu ugovore o radu sa osobama koje su stekle diplome u Srednjoj školi ‘Tutin’ iz razloga što ne znači da su sve diplome neispravne i protiv Zakona sastavljene. Utvrđivanje da je javna isprava neistinito sastavljena je postupak koji se vrši za svaku diplomu posebno”, naveli su u Ministarstvu prosvete.

Rešenje o zabrani rada te škole ministar prosvete Mladen Šarčević doneo je polovinom jula.

Pored prosvetne inspekcije, rad škole proveravali su i istražni organi pa su, po nalogu Posebnog odeljenja za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva iz Kraljeva, uhapšeni rukovodioci te obrazovne ustanove I.D. (53) i A.D. (25) zbog primanja mita.

Sumnja se da su oni tokom 2018. i 2019. godine, većem broju građana, uz novčanu nadoknadu izdali lažna uverenja o položenom vozačkom ispitu za B i C kategoriju, na osnovu navodnog završetka srednje škole.

N. Kočović


 

 • user thumb
  dzo

  Ma hajde molim vas,pa dzabe diploma ako ne znas da radis,ti ljudi su polagali tamo ispite..doduse ubrzano ali su polagali..pa kad odes na posao odmah se vidi znas ne znas ..niko nije lud da drzi nekoga ko ne zna

 • user thumb
  Strašno!!!

  Svima koji podržavaju rad ovakve škole, od srca želim da njima i njihovoj deci daju injekcije i pružaju sve ostale vrste medicinske pomoći, upravo oni koji su diplome stekli u ovoj školi. Nek svoj život i život svoje dece povere tim stručnjacima. Sramota!!!

 • user thumb
  Dino

  Dobro je da je stavljena škola pod kontrolu policije. Nema vise davanja mita I.D.

 • user thumb
  Sultan

  Jadni ucenici, kusur ih uhvatio, treba neko da im priznaje srednju skolu...

 • user thumb
  Sena

  Ove setre sa tutinskim diplomama koje su otisle u Nemacku, vise ce pobit nemaca nego partizani.

 • user thumb
  Ana

  Svasta, ko sad sije vise da primi injekciju?

 • user thumb
  Brat Daki

  Ne vidim sta je problem sa skolovanjem u srednjoj skoli Tutin,ko misli da ne rade po zakonu ne mora da se skoluje u ovoj obrazovnoj ustanovi. Ministarstvo je donelo odluku da diplome nece biti ponistene i tu je svakoj prici kraj.

 • user thumb
  Vuk

  Postujem Ministarstvo obrazovanja. Konačno da se stane na rep kriminalu. Sacuvajmo nase generacije koje dolaze od ovih crnih škola i crnih kriminalaca.

 • user thumb
  Boki

  Bruka sa ovom skolom u Tutinu. Sad kad upisujete dobro vidite ko je vlasnik ove skole, da nebude opet Derdemezi, pa strahuj da ne budete uhapseni.

Napiši komentar: