Pentagon objavio prve snimke napada na Al Bagdadija

Cetvrtak , 2019-10-31 | 12:32:10
Pentagon je objavio prve vladine slike i video snimke noćne operacije na kompleks zgrada u Siriji gde se nalazio vodja Islamske države Abu Bakr al Bagdadi, koji se u toku te akcije digao u vazduh.
Video snimci objavljeni noćas pokazuju vojnike kako pucaju na ekstremiste na tlu dok su avioni jako nisko leteli ka kompleksu gde se Abu Bakr al-Bagdadi krio, pre nego što su se spustili na tlo.
Al-Bgdadi je pobegao u tunel i ubio se detoniranjem pojasa sa eksplozivom. Posle napada kompleks je uništen.
Šef američke Centralne komande general Kenet Makenzi rekao je da je posle tog uništavanja kompleks izgledao "kao parkiralište sa velikim rupama".
General Makenzi rekao je da je dvoje dece poginulo zajedno sa al-Bagdadijem, ne troje kao što je ranije rečeno.  
Američke snage krenule su u napad sa neprecizirane lokacije u Siriji u jednosatnu vožnju helikopterom do tog kompleksa, rekao je Makenzi.
Četiri žene i dva muškarca koji su nosili pojase sa eksplozivom i odbili da se predaju unutar kompleksa, su ubijeni, rekao je Makenzi.
On je rekao da je vojni pas koji je povredjen tokom napada četvorogodišnji "veteran" u američkoj Komandi za specijalne operacije koji je učestvovao u oko 50 borbenih misija. Pas je povredjen kada dotakao električne kablove u tunelu gde je Al Bagdadi aktivirao svoj pojas sa eksplozivom, rekao je Makenzi i dodao da se pas u medjuvremenu vratio na dužnost.
Al-Bagdadi je identifikovan preko DNK uzorka koji je poredjen sa uzorkom uzetim 2004. kada je bio u zatvoru u Iraku.
Makenzi je rekao da su uspeli da prikupe znatnu količinu dokumenata tokom racije. On je rekao da, iako je napad bio uspešan, bila bi greška zaključiti da je Islamska država potpuno poražena.
"Trebaće im neko vreme da ponovo uspostave nekog da vodi organizaciju i tokom tog perioda njihove akcije bi mogle da budu malo nepovezane. Biće opasni. Sumnjamo da će probati neku vrstu napada odmazde, mi smo pripremljeni za to", rekao je američki general.
U opisivanju operacije Makenzi je rekao da je Al Bagdadi bio na tom mestu i severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib dosta dug period, ali nije rekao tačno koliko.
Makenzi je rekao da je uložen svaki napor da se izbegnu civilne žrtve i zaštite deca za koju se sumnjalo da će biti u tom kompleksu.
On je rekao da su posmrtni ostaci al-Bagdadija prebačeni avionom u bazu za identifikaciju i zatim sahranjeni na moru u roku od 24 sata od njegove smrti "u skladu sa zakonima oružanog sukoba".


 

  • user thumb
    eks

    Ne znam samo da li su ga Amerikanci sada ubili treći, ili četvrti jubilarni put .

Napiši komentar: