Najmanje tri demonstranta poginula u Iraku

Sreda , 2019-11-06 | 11:28:05
Najmanje tri iračka demonstranta poginula su u sukobima s bezbednosnim snagama na jugu Iraka, izjavili su danas zvaničnici, dok su vlasti pokušavale da otvore glavnu luku u zemlji koju učesnici protesta tri dana blokiraju.

Bezbednosni i zdravstveni zvaničnici su naveli da je u lučkom mestu Um Kasr, ključnom naftnom terminalu u Persijskom zalivu, ubijen jedan demonstrant i da je osam ranjeno, dok je Iračka visoka komisija za ljudska prava navela da su u sukobima u mestu Šatrah ubijene dve osobe i da su 23 ranjene.

Neimenovan zvaničnici su naveli da su bezbednosne snage u Um Kasru koristile bojevu municiju i suzavac i da su demonstranti zaplenili oklopno vozilo.

Iračke bezbednosne snage su od 1. oktobra ubile najmanje 267 demonstranata tokom dva velika talasa demonstracija u Bagdadu i širom većinsiki šiitskog juga zemlje.

Demonstranti traže potpuno preoblikovanje političkog sistema uspostavljenog posle invazije iz 2003. godine koju su predvodile SAD, i optužuju vladu i vodeće partije za korupciju i nekompetentnost u ekonomiji.
 

Napiši komentar: