BNV: Programski savet RTS-a diskriminiše Bošnjake

Cetvrtak , 2019-11-21 | 14:14:18

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković mišljenja da je Programski savet Radio televizije Srbije (RTS) diskriminiše Bošnjake u Srbiji osporavanjem bosanskog jezika, saopšteno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).


U saopštenju se ističe da je Jankovićeva u datom mišljenju navela da je osporavanjem bosanskog jezika Programski savet RTS-a prekršio odredbe Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima.

“Poverenica je preporučila Programskom savetu da ubuduće poštuje ovu Evropsku povelju, koju je Srbija ratifikovala 2005. godine, a čije odredbe se odnose i na bosanski jezik. Osim toga, ona preporučuje ovom savetodavnom telu da upozana Upravni odbor RTS-a, generalnog direktora, glavne i odgovorne urednike sa njenim mišljenjem”, navodi se u saopštenju BNV.

Poverenica je u mišljenju navela da samo odbijanje redakcije na bosanskom jeziku nije kršenje Zakona o zabrani diskriminacije i Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, već osporavanje postajanja bosanskog jezika.

BNV je u julu ove godine poslalo pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog saveta RTS kojim je odbijen njihov zahtev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

U pritužbama su naveli da je Programski savet svojim zaključkom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, uz negiranje postojanja bosanskog jezika povriedio zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

BNV je ranije zatražio osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, koja bi češće informisala javnost o dešavanjima, kulturi i nacionalnom identitetu Bošnjaka u Srbiji, a na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: