Ugljanin i Kurti razgovarali o statusu Sandžaka

Petak , 2019-11-22 | 22:03:55

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Ugljanin razgovarao je u Prištini sa predsednikom pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem koga je "upoznao sa političkom situacijom u Sandžaku i diskriminatorskom srpskom državnom politikom koja se sprovodi nad gradjanima Sandžaka", saopštila je danas SDA.


U saopštenju se navodi da je tokom razgovora Ugljanin upoznao Kurtija "sa zahtevom za uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak, kao trajnim i stabilnim mehanizmom za uspostavljanje regionalne stabilnosti i saradnje medju državama i narodima na Balkanu".

Dve delegacije saglasile su se i da "samoopredeljenje kao medjunarodno pravni princip jedino garantuje nesmetan politički, društveni i ekonomski razvoj bez uslovljavanja".

Predsednici Ugljanin i Kurti saglasili su se "da saradnju izmedju Sandžaka i Republike Kosovo, SDA Sandžaka i Pokreta Samoopredeljenje u narednom periodu treba dalje produbiti i konkretizovati", navodi se u saopštenju SDA.

Saopštenje o tom sastanku je u Prištini izdalo i Samoopredeljenje.

"Ugljanin je upoznao Kurtija sa zahtevom za posebni status (Sandžaka). Na sastanku je razgovarano i o situaciji u Sandžaku, položaju Albanaca i Bošnjaka u njemu, kao i njihovim težnjama za radom i razvojem ka dostojanstvenom životu, bez diskriminacije iz Beograda", kaže se u saopštenju Samoopredeljenja.

S druge strane, Kurti je Ugljanina obavestio o političkoj situaciju na Kosovu uoči formiranja novih institucija, ističući da su "prioriteti nove vlade zapošljavanje i pravda za sve i bez razlike, što su i dva glavna cilja koji povezuju ljude i unapredjuju zemlju", objavljeno je u Prištini.


 

Napiši komentar: