Novopazarske škole nemaju mogućnost organizovanja produženog boravka

Cetvrtak , 2019-11-28 | 13:33:45

Nedostatak prostora i opterećenost škola razlozi su zbog kojih će roditelji učenika nižih razreda u Novom Pazaru morati da sačekaju još duži niz godina na organizovanje produženog boravka.


Ovaj oblik obrazovno- vaspitnog rada sa učenicima do trećeg razreda u školi, pre i nakon završetka nastave, koji pomaže roditeljima u zbrinjavanju njihove dece tokom radnog dela dana, ove školske godine organizuje 40 škola u Srbiji.

Članica Gradskog veća Novog Pazara zadužena za obrazovanje Ulfeta Demčović rekla je radiju Sto plus da su ovdašnje obrazovne ustanove opterećene radom u dve, odnosno tri smene.

“Neke naše škole imaju i do 1.900 učenika, što je veliko opterečenje i poteškoća i za redovne nastavne aktivnosti. Osim produženog boravka, mi smo još uvek daleko i od jednosmenskog rada, koji su ove godine počele da realizuju brojne škole u Srbiji“, rekla je Demčovićeva.

Ona je istakla da je Strategijom grada za obrazovanje u narednih 10 godina planirana izgradnja sedam škola, što, ukoliko se realizuje, može otvoriti mogućnosti za savremene vidove nastave.

U okviru produženog boravka učenicima je organizovano slobodno vreme, igra, kulturno-umetničke i sportske aktivnosti, učenje, kao i izrada domaćih zadataka pod nadzorom nastavnika.

Pohađanje produženog boravka je besplatno, a u nekim školama roditelji plaćaju ručak deci, a da bi se organizovao škola mora da ima adekvatan prostor, opremu i nastavna sredstva.

Znanje u novopazarskim školama, 16 osnovnih i šest srednjih, stiče oko 18.000 učenika, među kojima je 1.550 prvaka, a u gradskom budžetu za ovu godinu opredeljeno je 219,6 miliona dinara za unapređenje obrazovanja.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: