Ugljanin: Platforma za rešavanje statusa Sandžaka obeležila ovu godinu

Utorak , 2019-12-24 | 12:44:13

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da je usvajanje platforme za rešavanje statusa Sandžaka bio ključni događaj za tu partiju u 2019. godini.


On je na konferenciji za novinare kazao da je u realizaciji projekta da Sandžak dobije specijalni status sada težište prebačeno sa političkog na naučno-istraživačko polje.

“Specijalni status Sandžaka je projekat od šireg međunarodnog značaja i on predstavlja nukleus regionalne stabilnosti, saradnje i rešenje za sve političke i teritorijalne sporove između država i naroda”, rekao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka podsetio je da su predstavnici te partije učestvovali u pregovorima vlasti i opozicije, kao i u razgovorima sa poslanicima Evropskog parlamenta gde su izneli svoj stav o statusu Sandžaka.

Ugljanin je rekao i da je u tim razgovorima SDA iznela zahtev da Sandžak bude zasebna teritorijalna, politička i medijska jedinica, kao i da je podržala predlog Liberalno demokratske partije o formiranju prelazne Vlade koja bi izvršila pripreme za predstojeće izbore.

“Dali smo do znanja da je Srbija izgubila kredibilitet da vrši vlast i da nema pravo da organizuje izbore u Sandžaku. Ako se dogovorimo da ih zajedno organizujemo, onda Sandžak treba da bude jedna izborna jedinica, sa najmanje 20 poslanika. To je ono na čemu insistiramo”, naglasio je Ugljanin.

On je istakao i da SDA Sandžaka ne priznaje Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i da traži reviziju tog dokumenta.

Na naše pitanje da li će, ukoliko ti zahtevi ne budu ispunjeni, SDA Sandžaka bojkotovati predstojeće izbore Ugljanin nije decidirano odgovorio.

“Očekujemo da to bude usvojeno, a ukoliko ne bude, onda Evropa mora da se zapita da li je bliža demokratiji ili fašizmu”, dodao je Ugljanin.

Komentarišući odnos sa Sandžačkom demokratskom partijom (SDP) nakon tri godine od potpisivanja strateškog partnerstva lider SDA Sandžaka kazao je da građani sada imaju bolju sliku ko šta radi u Sandžaku.

“Svaka stranka ima svoj politički identitet i interes. Imamo mnogo stvari na kojima zajednički radimo, dok je za neke preovladao interes Beograda, poput imenovanja ulica. Ta odluka je glatko prošla u Tutinu, a došlo je do nesuglasica među odbornicima u Novom Pazaru”, rekao je Ugljanin.

N. Kočović


 

Napiši komentar: