VKS delegirao sud koji će suditi policajcu za ubistvo Skarepa

Sreda , 2019-12-25 | 11:48:22

Vrhovni kasacioni sud delegirao je Viši sud u Užicu da vodi krivični postupak protiv policajca iz Tutina Raice Beloice, optuženog da je pre više od dve godine ubio Fahrudina Skarepa (22), saznaje radio Sto plus.


U rešenju tog suda, dostavljenom našem radiju, navodi se da je takva odluka doneta nakon obrazloženog i osnovanog predloga Višeg suda u Novom Pazaru da se za vođenje postupka odredi drugi stvarno nadležan sud.

Kao razlog za određivanje drugog suda za postupanje Viši sud u Novom Pazaru naveo je da eliminisanje sumnje na nepristrasnost i pravičnost postupka pred tim sudom, a zbog "otvorene medijske kampanje, reagovanja političkih partija i nevladinih organizacija koje su pozivale građane na proteste".

“S obzirom na saopštenja nevladinih organizacija, političkih subjekata i održane proteste građana, što sve u javnosti može stvoriti predstavu da je ugrožena nepristrasnost suda, te je u cilju isključenja svake sumnje u pogledu pristrasnosti suda i obezbeđenja prava na pravično suđenje, odlučeno da se ovaj krivični postupak sprovede pred Višim sudom u Užicu”, navodi se u rešenju Vrhovnog kasacionog suda.

Odluka da se postupak vodi pred Višim sudom u Užicu doneta je imajući u vidu i to što je u avgustu ove godine Više tužilaštvo u tom gradu podnelo otpužni akt protiv policajca, a po ovlašćenju Apelacionog tužilaštva u Kragujevcu iz januara 2018. godine.

Po prijemu optužnog akta Viši sud u Užicu se proglasio mesno nenadležnim, a spise predmeta dostavio Višem sudu u Novom Pazaru, kao mesno i stvarno nadležnom, nakon čega je taj sud predložio Vrhovnom kasacionom sudu da odredi drugi sud za vođenje postupka.

Beloica je optužen da je u noći između 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se tereti da je pucao na vozilo kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio mladića koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Tokom istrage, prema nezvaničnim saznanjima, policajac je tvrdio da je savesno obavljao svoj posao i da je pucao u samoodbrani jer je, kako je govorio, Skarep hteo da ga udari automobilom.

Tužilaštvo ga je optužilo da je počinio krivično delo ubistvo na mah, za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

N. Kočović


 

Napiši komentar: