Badnji dan za pravoslavne vernike

Ponedeljak , 2020-01-06 | 11:22:27

Pravoslavni vernici u Srbiji danas obeležavaju Badnji dan kada se u hramovima i domovima tradicionalno pale badnjaci i služe povečerja uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.


Na Badnji dan pravoslavci odlaze u šumu po hrastovo drvo - badnjak koje se uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Pod kuće se posipa slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hrist. Uz drvo se daruje i žito da bi naredna godina bila plodna.
Obavezno je i unošenje slame, a na taj način se prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.
Običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svadji, trebalo da se pomire i oproste uvrede.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara (25. decembra po julijanskom kalendaru), Božićnim postom, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.


 

Napiši komentar: