Luidji Di Majo više nije lider italijanskog Pokreta pet zvezdica

Cetvrtak , 2020-01-23 | 11:56:46
Lider vladajućeg italijanskog Pokreta pet zvezdica Luidji Di Majo podneo je večeras ostavku na tu funkciju, posle odlaska brojnih poslanika iz stranke, loših rezultata u anketama i pokretanja pitanja o njenoj budućnosti.

Di Majo, koji je i ministar spoljnih poslova Italije, rekao je da je jedna era završena i da veruje da će njegov naslednik voditi stranku napred.

"Vreme je da Pokret pet zvezdica bude transformisan", rekao je Di Majo u Rimu na partijskom skupu.

Na čelu stranke Di Maja je večeras nasledio Vito Krimi.

Povlačenje Di Maja usledilo je posle višednevnih spekulacija u medijima da će se Di Majo povući sa čela stranke, a da će ostati ministar spoljnih poslova.

Kriza u Pokretu pet zvezdica traje mesecima, a pojačana je otkako je ta stranka u septembru odlučila da raskine vladajuću koaliciju s desničarskom Ligom i formira novu vladu s Demokratskom strankom, partijom levog centra.

Pokret su i pre toga potresali unutrašnji sukobi, a otkako je na izborima 2018. osvojio 33 odsto glasova, iz njega je ili izašao ili je izbačen 31 poslanik.

Na tim izborima stranka je ostvarila najbolji rezultat na državnom nivou otkako je nastala kao antisistemski protestni pokret na čijem je čelu bio komičar Bepe Grilo.

Prema novim anketama, podršku Pokretu pala je na oko 15 odsto.

Kriza u Pokretu pet zvezdica dolazi uoči izbora u regionu Emilija-Romanja u nedelju na kojima se očekuje dobar rezultat desničarske Lige Matea Salvinija u tradicionalnom uporištu levice.
 

Napiši komentar: