BNV: Uvrstiti novopazarsku Gimnaziju u pilot projekat državne mature

Cetvrtak , 2020-01-23 | 12:32:33

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da Gimnaziju u Novom Pazaru uvrsti u pilot- projekat državne mature, koji će biti sproveden u maju 2020. godine.


U saopštenju medijima navodi se da je u prvo testiranje državne mature uvršteno više od 100 škola, a da su, osim gimnazija u kojima je nastava samo na srpskom jeziku, uvrštene i gimnazije u kojima se nastava odvija na nekom od jezika nacionalnih manjina (bugarskom, madjarskom..).

“Na spisku predviđenih gimnazija nema nijedne u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku, te smo u cilju unapređenja procesa obrazovanja na bosanskom jeziku i ravnopravnosti obrazovnih modela poslali zahtev da se Gimnazija u Novom Pazaru uvrsti u ovaj projekat. Državna matura će biti jedini uslov za upis na fakultet te je uvrštavanje ove škole, u kojoj se nastava izvodi na bosanskom jeziku, u pilot-testiranje državne mature bitno zbog provere kako znanja učenika, tako i standarda za bosanski jezik za kraj srednje škole”, saopšteno je iz BNV.

Nastava na bosanskom jeziku u Srbiji uvedena je pre sedam godina, a nju trenutno pohađa 17.235 učenika u sandžačkim obrazovno- vaspitnim ustanovama.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: