Zukorlić pozvao na formiranje jedinstvene bošnjačke liste

Utorak , 2020-01-28 | 15:22:53

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić pozvao je danas Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina da zajedno nastupe na predstojećim republičkim i lokalnim izborima, formirajući jedinstvenu bošnjačku listu.


On je na konferenciji za novinare rekao da bi time nakon tri decenije isustva pokazali političku zrelost, odgovornost, snagu i sposobnost da su spremni da lične, partijske i partikularne interese stave po strani.

“Ključna vertikala našeg okupljanja bilo bi sve ono što je od zajedničke važnosti za sve građane, a pre svih Bošnjake, a to neće značiti gubljenje političkih i partijskih identiteta. Okupićemo se oko osnovnih načela vezanih za Sandžak, za status Bošnjaka u Srbiji i Islamsku zajednicu, kao nespornih istorijskih kategorija jedinstva. Pitanje participitanja i podele vlasti, bar sa naše strane, biće manje važno i nešto gde treba pokazati svest i velikodušnost”, rekao je Zukorlić.

On je istakao da je kucnuo čas da političari od ključnog uticaja na prostoru Sandžaka smognu snage da otvore novu stranicu, u okviru koje će sve ono što se dešavalo u protekle tri decenije pokušati da iskoriste kao energiju koju treba investirati u budućnost.

“Sve se probalo i što valja i što ne valja, mislim da više nemamo vremena i prava pred Bogom, istorijom i ovim napaćenim narodom da lične, partijske i partikularne interese stavljamo ispred. Svakodnevno gledamo reke iseljenika, uglavnom mladih i zdravih ljudi, koji u osećaju beznađa traže mogućnost da prežive i da se ostvare uglavnom u zemljama Zapadne Evrope. Dakle, celokupna demografska energija nam curi dok mi gledamo ili čekamo da se ovaj brod pokuša okrenuti u drugom smeru“, rekao je Zukorlić.

“Infrastrukturno, socijalno i privredno stanje na području Sandžaka je teško. Na žalost, ovaj prostor nije uspeo da se oslobodi posledica negetavnih politika zapostavljenosti u pogledu novih investicija i infrastrukturnih projekata, nego se sve svodi na nivou lepih reči i najava“, rekao je Zukorlić.

On je rekao i da će najavljeno spuštanje cenzusa značiti mogućnost novog usitnjavanja političke scene i na lokalu, što će iskomplikovati političku scenu i omogućiti da uskointeresne relacije određuju politiku.

“Nezvanično znam i da srpske stranke na prostoru Sandžaka rade na tome da na predstojećim izborima nastupe sa zajedničkom srpskom listom, što je pozitivno, tako da bi u tom slučaju imali neku vrstu etničko- prirodnih političkih odnosa. Na republičkom nivou bi to bila pravila koja važe za sve ostale u parlamentu, a na lokalu bi u svim sandžačkim gradovima, od Novog Pazara do Priboja, imali relacije dogovora između bošnjačke i srpske liste”, rekao je Zukorlić.

On smatra da se Sandžak za jedan mandat od četiri godine ne bi prepoznao u najpozitivnijem smislu kada bi političari energiju koju su do sada trošili na međusobne obračune usmerili ka investicijima i infrastrukturnim projektima.

“Moja ruka je ispružena, a potrebne su još dve ruke, odnosno da dve druge strane ovo shvate i prihvate. Aksioma našeg okupljanja treba da budu vitalni, nacionalni, sandžački i bošnjački interesi, a sve ostalo je pitanje dogovora u kome ćemo pokazati maksimalnu toleranciju i spremnost da ovaj dogovor uspe”, rekao je lider SPP.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Fake

    Molim boga da je ovo iskreno mada neverujem ni 1% da ovo nije Vučićevo hvatanje za slamku kako bi ostao na vlasti. Dabogda se ruka osušila Bošnjaku koji glasa za Vučića i za one koji su direktno i indirektno u koaliciji sa njim.

  • user thumb
    Amir

    Ja sam za SPP, ako budes isao zajedno sa zastitnikom rantih zlocinaca Rasimom Ljajicem slobodno ne racunaj na lglasove moje familije.......

Napiši komentar: