REM: Crnogorski regulator otvoreno cenzuriše Hepi i Pink M i krši Konvencije o prekograničnim TV

Sreda , 2020-02-12 | 11:37:30
Regulatorno telo za elektronske medije (REM) saopštilo je danas da odluka crnogorskog regulatora za elektronske medije (SAEM) da ukine odredjene sadržaje televizija Hepi i Pink M predstavlja otvoren vid cenzure i grubo kršenje Konvencije o prekograničnim televizijama.

"Stručna služba srpskog Regulatornog tela za elektronske medije pažljivo je pregledala sadržaje zbog kojih je reagovao SAEM i ustanovila, argumentovano, uz tačno citiranje, da u njima nije bilo poziva na nacionalnu, rasnu ili versku mržnju... SAEM je prenebregao mišljenje Stručne službe Regulatornog tela za elektronske medije (a koliko nam je poznato nije uvažio ni mišljenje svoje Stručne službe), i uprkos njemu, posegao za najdrastičnijom merom, zabranom odredjenih sadržaja", navodi se u saopštenju.

REM je naveo da stavovi koji su u tim emisijama izrečeni odudaraju od stavova zvanične Podgorice ali, kada bi takva razlika bila dovoljan uzrok zabrane sadržaja, "u Srbiji se ne bi emitovao čitav niz emisija, uključujući tu i kompletan sadržaj odredjene dve prekogranične televizije".

"Smatrajući da je pluralizam osnovna vrednost i u Srbiji i u Crnoj Gori, smatramo da posezanje za ovakvom merom vraća crnogorskog regulatora u neka prošla vremena i svodi ga na nivo ideološke, partijske, komisije. U nadi da će naše kolege iz Crne Gore uvideti svu štetnost svog postupka, pozivamo ih da još jednom, zajedno, i u skladu sa svim, ne samo našim, nego i evropskim standardima i propisima, razmotrimo sva sporna pitanja, i poštujući Konvenciju o prekograničnim televizijama, pomognemo da se problem reši", navedeno je u saopštenju.
 

Napiši komentar: