Poverioci traže obustavu prodaje objekata HK “Raška”

Utorak , 2020-03-10 | 12:08:39

Odbor poverilaca Holding kompanije “Raška” protivi se prodaji objekata tog preduzeća u stečaju dok se pravo korišćenja nad zemljištem ispod i oko objekata ne pretvori u pravo svojine, čime bi i ono postalo predmet prodaje, a cena bila znatno veća.


Oni su se, nakon što je oglašena prodaja Dorade, Medicine rada i pogona u Deževi za oko 90 miliona dinara, obratili stečajnom sudiji i direktoru Agencije za licenciranje stečajnih upravnika tvrdeći da je prodaja nezakonita.

“Protivimo se utvrđenim vrednostima objekata i načinima njihove prodaje. Na osnovu Zakona o prometu nepokretnosti objekat se ne može uknjižiti bez prava svojine na zemljištu na kojem se nalazi, a na to pitanje u ovoj prodaji nema zakonom propisanog rešenja. Stečajni upravnik vrši nezakonitu prodaju, kao što je bio slučaj i u prethodnim prodajama”, saopštio je Odbor poverilaca.

Odbor je uložio prigovor na procenu vrednosti objekata, navodeći da nisu upoznati ko je vršio procenu, kao i da im ona nije dostavljena.

Poverioci su u septembru prošle godine podneli krivične prijave protiv stečajnog upravnika i lokalne samouprave Novog Pazara zbog, kako su tada naveli, nezakonitog pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine nad zemljištem te kompanije u stečaju.

Predsednik Odbora Šaban Prušević rekao je da se stečajni upravnik više puta oglušio o njihove zahteve da se HK “Raška” upiše kao vlasnik zemljišta, na šta je imala pravo, kako bi ono kasnije moglo biti prodato i postignuta znatno veća cena.

“Prema informacijama koje posedujemo, Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Kraljevu je prihvatilo našu krivičnu prijavu i trenutno proverava i postupa po navodima iz nje”, rekao je Prušević.

Skupština Novog Pazara usvojila je na jučerašnjoj sednici odluku kojom je dozvoljeno lokalnoj samoupravi da učestvuje na javnom nadmetanju za kupovinu objekata HK “Raška” čija je prodaja nedavno oglašena.

Međutim, u obrazloženju odluke i izvestioca, nije navedeno zbog čega Grad Novi Pazar želi da kupi ove objekte i kakve planove ima za njih.

N. Kočović


 

Napiši komentar: