Spahić: Nema obolelih od koronavirusa, zdravstvene ustanove spremne

Petak , 2020-03-13 | 12:53:30

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić izjavio je danas da u ovom gradu i Tutinu nema zabeleženih slučajeva koronavirusa i da se zdravstvene ustanove pridržavaju mera koje su propisali Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije.


On je gostujući u emisiji “Plusiranje” na radiju Sto plus kazao da su se do sada lekarima javile 32 osobe koje dolaze sa prostora na kojem je koronavirus rasprostranjen, da im je određen epidemiološki nadzor od 14 dana i da se svi dobro osećaju.

“Opšta bolnica u Novom Pazaru, kao i domovi zdravlja u ovom gradu i Tutinu su obezbedili posebne prostorije za izolaciju i prijem pacijenata, imaju dovoljno dezinfekcionih sredstava, kao i maski i zaštitnih odela. Razrađen je i scenario u slučaju velikog broja obolelih, formirano je pet mobilnih ekipa i četiri ekipe za dezinfekciju”, rekao je Spahić.

U većini apoteka u Novom Pazaru više nema dezinfekcionih sredstava, kao ni zaštitnih maski. Radnici su nam rekli da je prethodnih dana prodata velika količina, a da sledeće isporuke očekuju tokom sledeće nedelje.

“Bitno je da zdravstvene ustanove imaju dovoljne količine sredstava za dezinfekciju, a koliko sam ja upoznat, u apotekama ima alkohola koji je efikasan u suzbijanju virusa. Kada govorim o maskama, nadam se da će ih i u apotekama biti veoma brzo”, izjavio je Spahić.

On je još jednom pozvao građane da se pridržavaju opštih preventivnih mera zaštite od koronavirusa, održavaju ličnu higijenu, provetravaju prostorije u kojima borave i izbegavaju okupljanja u zatvorenim prostorima sa većim brojem ljudi.

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru uveo je poseban broj telefona (063/16-23-776) na koji građani, pogotovo oni koji imaju simptome respiratornih infekcija, od dežurnih lekara mogu dobiti sve neophodne informacije i preporuke o daljem postupanju.

N. Kočović


 

Napiši komentar: