Gancu, Netanjahuovom rivalu, poveren mandat da obrazuje vladu

Nedelja , 2020-03-15 | 21:21:35
Predsednik Izraela Ruven Rivlin odlučio je večeras da lideru opozicije Beniju Gancu da prvu šansu da obrazuje novu vladu nakon izbora 2. marta na kojima nije bilo jasnog pobednika.

Odluku je saopštio predsednikov kabinet nakon što se konsultovao sa liderima svih partija izabranim u parlament.

Njome se dovodi u pitanje politička budućnost premijera Izraela Benjamina Netanjahua dok predvodi borbu protiv pretnje širenja zaraze korona virusom i priprema se za sudjenje zbog optužbi za korupciju.

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše poslaničkih mesta (36) na trećim izborima za manje od godinu dana, ali on sa svojim saveznicima, verskim i nacionalističkim strankama ima podršku samo 58 poslanika, tri manje nego što je potrebno za većinu u parlamentu, Knesetu, sa 120 članova.

Gancov savez partija centra Plavo i belo dobio je podršku stranaka koje imaju većinu od ukupno 61 poslanika ali su one duboko podeljene i nejasno je da li će on uspeti da oformi koaliciju.

Jedan poslanik je odlučio da ne podrži ni Netanjahua ni Ganca.

Rivlin je najavio da će zvanično odrediti Ganca za mandatara sutra.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, imaće tada na raspolaganju mesec dana da obrazuje koaliciju.

Rivlin je danas u nastojanju da se prevazdije politički zastoj koji traje više od godinu dana pozvao na hitan sastanak i Netanjahua i Ganca.

On je ranije sugerisao da njih dvojica obrazuju vladu nacionalnog jedinstva kako bi vodili zemlju kroz mnoge krize s kojima je suočena.

"Svako ko je gledao vesti poslednjih dana razume da je to vreme iskušenja i ovo nisu regularne konsultacije. Mi se moramo baviti formiranjem vlade što je moguće pre, ovo je složeno vreme", rekao je Rivlin.

Uloga predsednika Izraela u političkom životu zemlje je uglavnom ceremonijalna ali on daje mandat  za formiranje vlade onom kandidatu koji ima najviše šansi da obrazuje vladu.

Netanjahu koji predvodi prelaznu vladu pozvao je ovih dana Ganca nekoliko puta da mu se pridruži u vanrednoj vladi.

Ganc nije isključio takav dogovor, ali je ponude odbacio kao neiskrene.

On odbija da bude u vladi u kojoj je premijer Netanjahu optužen za korupciju.

Danas je sudjenje Netnjahuu planirano da počne 17. marta odloženo za 24. maj.

Netanjahu je u subotu najavio niz novih ograničenja zbog zaraze uključujući zabranu skupova sa više od 10 ljudi i proglašeno je vanredno stanje u sudovima takodje.

Škole, šoping centri i mesta za zabavu su zatvoreni, a zaposleni su podstaknuti da rade od kuće.

U Izraelu je korona virusom zaraženo oko 200 ljudi.
 

Napiši komentar: