Elizabeta II povodom 75 godina od kraja rata: Nikada ne gubiti nadu

Subota , 2020-05-09 | 10:02:48
Britanska kraljica Elizabeta Druga izjavila je večeras povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, u želji da podigne moral Britancima koji su pogodjeni pandemijom korona virusa, da "nikada ne treba gubiti nadu".

"U početku su izgledi bili mračni, ishod se činio dalekim a rezultat nesiguran. Medjutim, nastavili smo da verujemo u ispravnu stvar i to uverenje nas je ponelo. Nikada ne odustajte, nikad nemojte da gubite nadu! To je poruka na dan pobede u Evropi", rekla je kraljica u govoru koji je večeras emitovan na Bi Bi Siju (BBC) tačno u 20.00 u vreme kad se njen otac, kralj Džordž VI obratio na radiju 1945. godine.

Govor je snimljen u dvorcu Vindzor oko 40 kilometara od Londona, gde su se kraljica (94) i njen suprug, princ Filip (98) povukli zbog epidemije korona virusa.

To je drugi govor Elizabete Druge tokom pandemije u kojoj je u Velikoj Britaniji preminulo više od 31.000 ljudi.

Pominjući vojnike koji su stradali u ratu, kraljica je ocenila da je "najveća počast njima ta što su neke zemlje, nekada ukleti neprijatelji, sada prijatelji, rade rame uz rame za mir, zdravlje i prosperitet svih".

U Velikoj Britaniji su zbog epidemije otkazane sve ceremonije posvećene godišnjici završetka Drugog svetskog rata. Britanci su pozvani da u svojim domovima odaju poštu žrtvama i da zapevaju "We'll meet again" pesmu koju su tada vojnici pevali za dizanje morala.
 

Napiši komentar: