U Novom Sadu obeležen Međunarodni dan belih traka

Nedelja , 2020-05-31 | 18:35:15
Aktivisti nevladinih organizacija Vojvodjanski gradjanski centar i Omladinski centar CK13 obeležili su danas u Novom Sadu Medjunarodni dan belih traka.

Bele trake su znak sećanja na etničko čišćenje koje su 1992. godine organizovale srpske snage u Prijedoru i okolini, u Bosni i Hercegovini.

"Podsećamo javnost da je poslednjeg dana maja 1992. godine, mesec dana nakon što su srpske snage ušle u Prijedor i očistile okolna naselja od većinskog, bošnjačkog stanovništva, lokalni radio emitovao naredbu Kriznog štaba svim preostalim stanovnicima koji nisu Srbi, naredivši im da oko ruke nose bele trake, a na svojim kućama vidno istaknu belu zastavu", saopštili su aktivisti.

Dodali su da svake godine žele da podsete šta su u stanju da proizvedu nacionalističke politike.

"Bilo je to u skladu s politikom progona nesrpskog stanovništva sa teritorija koje su osvajali bosanski Srbi, materijalno i idejno inspirisani iz Beograda. Nesrbi su slati u logore, oduzimana im je imovina, otpuštali su se sa radnih mesta", kazali su aktivisti.

Podsetili su da su, po zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru ubijena 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i dece bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Muškarci su mučeni i ubijani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

Oko 3.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo, dodali su aktivisti.

Mirovni aktivisti i aktivistkinje iz Prijedora su inicijativu za obeležavanje Medjunarodnog dana nestalih pokrenuli 2012. godine simboličnim vezivanjem bele trake oko ruke.

Aktivisti su podsetili da roditelji dece stradale u i okolini Prijedora godinama pokušavaju da izdejstvuju izgradnju spomenika, medjutim lokalne vlasti nemaju sluha za tu inicijativu.

"Pamtimo zločine u Prijedoru, solidarni s porodicama žrtava", naveli su aktivisti Vojvodjanskog gradjanskog centra i Omladinskog centra CK 13.
 

Napiši komentar: