Posle četvrt veka od genocida u Srebrenici, dženaza još devet žrtava

Subota , 2020-07-11 | 16:14:36

U Memorijalnom centru Potočari danas je obavljena dženaza, koji je predvodio poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović, sahranjeno devet žrtava genocida u Srebrenici. Tim činom završeno je obeležavanje 25. godišjice genocida u Srebrenici.


Najmladja, danas sahranjena žrtva, je Salko Ibišević rodjen 1972. godine, a najstarija Hasan Pezić, rodjen 1925. godine.

U Potočarima, gde se danas obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, jutros rano pristigli su članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i ostali građani.

U toku komemoracije žrtvama genocida u Srebrenici, video porukama su se obratili čelnici brojnih zemalja sveta i regiona, kao i političari iz BiH i predstavnici verskih zajednica.

Posle završene komemoracije položeno je cveće na Memorijalni kamen, a poštu žrtvama odali su članovi Predsedništva BiH Šefik Džafeorvić i Željko Komšić, predsednik SDA Bakir Izetbegović i glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić.

Na Memorijalni kamen cveće su položili i bivši načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, predsednik Komisije za traženje nestalih Federacije BiH Amor Mašović, kao i predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici Hamdija Fejzić.

Kada je u pitanju verski kor, poštu su odali bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić, kardinal vrhbosanski Vinko Puljić, predsednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, te apostolski nuncij Luidji Pezuto.

Posle polaganja cveća i verske molitve, izveden je i Srebrenički inferno.

Komemoraciji u Potočarima nije prisustvovao niko od zvaničnika iz republike Srpske.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih, a komemoracija je održana u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka medjunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.


 

Napiši komentar: