Lekari Doma zdravlja traže pravo na specijalizaciju

Petak , 2020-07-31 | 09:40:46

Preko 40 lekara Doma zdravlja u Novom Pazaru zatražilo je od koordinatora Opšte bolnice u ovom gradu Mirsada Đerleka da izmeni konkurs za dodelu specijalizacija kako bi i doktori iz te zdravstvene ustanove imali pravo prijave.


Oni su u saoštenju dostavljenom medijima naveli da je internim konkursom, raspisanim 27. jula, 10 specijalizacija namenjeno samo lekarima Opšte bolnice, zaposlenim na neodređeno vreme, sa položenim stručnim ispitom i obavljenim pripravničkim stažom.

Lekari u dopisu Đerleku navode da je Dom zdravlja, odlukom Vlade Srbije od 5. marta u nadležnosti Ministarstva zdravlja, kao i Opšta bolnica.

“U Domu zdravlja rade lekari sa radnim stažom od preko 10 godina bez specijalizacije. Svi lekari su bili angažovani u kovid ambulantama, a neki čak i u kovid bolnici. Isti ti lekari sada nemaju mogućnost da konkurišu za dobijanje specijalizacije”, naveli su lekari.

Oni su od Đerleka tražili i da obrazloži kriterijume za dobijanje specijalizacije kako bi proces bio transparentan, a da u krajnjem slučaju konkurs odloži jer je raspisan u vreme epidemije.

“Takođe, dovodimo u pitanje da li Đerlek, kao zamenik vršioca dužnosti direktora ima pravo da raspiše konkurs i koliko je ispravno raspisati ga za vreme vanredne situacije”, dodali su doktori.

N. Kočović


 

Napiši komentar: