Hrvatska vojska ima najviše oklopnih vozila MRAP, Srbija počinje da proizvodi sopstveno vozilo

Subota , 2020-08-01 | 22:00:25
Najviše oklopnih vozila otpornih na mine i dejstva iz zasede - MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) u regionu ima Hrvatska, čija vojska raspolaže sa 224 takva točkaša, dok ih u nešto manjem broju Rumunija, Albanija, Madjarska i Bugarska.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na Militari balans za 2020. godinu,

Srbija, BiH, Severna Makedonija i Crna Gora u operativnoj upotrebi još nemaju MRAP vozila.

Srbija je u junu 2020. predstavila oklopno vozilo M-20 koje će po završetku razvoja i pokretanju proizvodnje postati prvi domaći MRAP, dok su se Crna Gora i Severna Makedonija opredelile za kupovinu američkih Oškoš JLTV, vozila čija je žilavost slična MRAP-ovima.

Time ove zemlje nastoje da priključe državama regiona koje zbog aktivnog učešća u medjunarodnim operacijama i donacijama danas imaju flote MRAP točkaša.

"MRAP vozila su u 21. veku doživela ekspanziju tokom ratova u Iraku i Avganistanu. Na svakom koraku vrebali su pobunjenici naoružani sa ručnim raketnim bacačima ili improvizovane eksplozivne naprave, a oklopljeni Hamviji nisu imali dovoljno jak oklop da zaštite vojnike", navodi se u tekstu.

Vozila poput Hamvija M1114 bila su dovoljno zaštićena za misije sa niskim rizikom, kao što su one na Balkanu, ali nisu bila rešenje za dinamičan oružani sukob. Analize upotrebe MRAP vozila pokazaju da su odlična zaštita pešadije.

Zemlje Balkana su izračunale da im se više isplati da uzmu polovna američka MRAP vozila kroz donacije i plaćaju njihovo održanje, nego da kupe nova koja koštaju i po nekoliko stotina hiljada dolara.

Tako, na primer, oružane snage Hrvatske, prema izveštaju Militari balansa za 2020. godinu, imaju 204 MRAP vozila u borbenoj i 20 u sanitetskoj varijanti. Zagreb ova vozila koristi u Avganistanu kao i ostali nacionalni kontigenti koji privremeno na pozajmicu zaduže američku tehniku za potrebe misije.

Druge zemlje regiona imaju relativno skromne kontigente MRAP vozila i ona se isključivo koriste u multinacionalnim operacijama - prvenstveno NATO misiji u Avganistanu.

Po broju prednjači Rumunija sa 60 američkih vozila MaxxPro, zatim Albanija sa 38 MRAP vozila, Bugarska ima 17 američkih vozila M1117 i 27 Plasan Sandcat izraelske proizvodnje a Madjarska ima 12 vozila MaxxPro i ona se koriste za multinacionalne operacije.

Severna Makedonija nema MRAP vozila, ali je zaključen ugovor o kupovini 33 vozila Oškoš JLTV od Sjedinjenih Američkih Država. Najmanja armija regiona - Vojska Crne Gore takodje je bez MRAP vozila, ali je već sklopljen ugovor sa Amerikancima i do 2023. godine Vojska Crne Gore imaće 67 vozila JLTV za učešće u operacijama NATO-a.

Bosna i Hercegovina nema takva vozila niti za sada planira da ih nabavlja.

Srbija nije razvijala ovu komponentu oružanih snaga. Trenutno ima samo jedno MRAP vozilo, funkcionalni model M20, i još tri se nalaze u procesu izrade u kragujevačkom preduzeću Zastava-Tervo.

Kao zamena za MRAP vozila u u mirovnoj misiji UN u Libanu Vojska Srbije (VS) koristi borbena oklopna vozila M-86. Radi se o dobro poznatom i pouzdanom vozilu, lakom za održavanje, koje posadu štiti samo od dejstva lakog pešadijskog naoružanja.

Srpski MRAP M20 biće baziran na šasiji kamiona FAP 2228, koji ima nosivost od sedam tona, a oklopljena verzija štitiće tročlanu posadu i do devet ukrcanih vojnika od protivtenkovskih mina, pešadijskog naoružanja i ručnih raketnih bacača.

Vozilo je javnosti predstavljeno 17. juna 2020. godine. Tada je rečeno da će MRAP M-20 biti modularan sa teretnom, sanitetskom i verzijom sa naoružanjem. Na predstavljanju je M-20 imao kupolu sa teškim mitraljezom kalibra 12,7 milimetara.
 

Napiši komentar: