Agencija: Prekršajne prijave protiv SDA i SPP

Sreda , 2020-09-09 | 13:02:51

Agencija za sprečavanje korupcije podnela je Prekršajnom sudu u Beogradu zahteve za pokretanje prekršajnih postupaka protiv Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) zbog nedostavljanja izveštaja o troškovima izborne kampanje.


Političke partije koje su učestvovale u izbornoj kampanji izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, održanih ove godine, bile su u obavezi da ove izveštaje dostave u roku od 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Ovaj rok je istekao još 5. avgusta, pa su time ove dve bošnjačke stranke prekršile jednu od odredbi Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Iz ove dve stranke radiju Sto plus je rečeno da su oni podneli izveštaje, ali nakon ovog predviđenog roka. 

Iz Agencije navode da ovaj Zakon predviđa da ukoliko politička stranka ili odgovorna osoba u toj stranci budu kažnjeni za prekršaj, onda ta partija gubi pravo na dobijanje sredstava iz javnih izvora namenjenih redovnom finansiranju političkog subjekta, u iznosu srazmerno izrečenoj kazni.

Osim protiv SDA i SPP, Agencija je podnela zahteve i za pokretanje prekršajnih postupaka protiv još pet političkih partija koje su učestvovale u izbornoj kampanji.


 

Napiši komentar: