HRW traži skladištenje uklonjenog sadržaja sa mreža radi korišćenja na sudu

Cetvrtak , 2020-09-10 | 11:47:49
Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) zatražila je danas da sadržaj koji je uklonjen sa društvenih mreža, bude skladišten kako bi kasnije mogao da bude iskorišćen u sudskim postupcima, posebno u slučaju ratnih zločina.

HRW u izveštaju pozdravlja brzinu uklanjanja odredjenih sadržaja kako bi se smanjile posledice njihovog objavljivanja, ali ukazuje da pravila njihovog čuvanja zahtevaju optimizaciju i razjašnjenja.

"Iako je razumljivo što te platforme uklanjaju sadržaj koji podstiče na nasilje ili ga promoviše, one trenutno ne arhiviraju materijal na takav način da je dostupan istražiteljima i istraživačima", navodi HRW i ukazuje da su fotografije i video snimci najvažniji u istragama ratnih zločina i za medjunarodne sudove, kao i za pravosudje u Evropi.

Ti sadržaji, kako se dodaje, "pomažu i medijima i civilnom sektoru u dokumentovanju zločina kao što su napadi hemijskim oružjem u Siriji, represija snaga bezbednosti u Sudanu, policijsko nasilje u SAD".

Algoritmi su ponekad toliko efikasni da uklanjaju sadržaj da niko ne vidi, uskraćujući time državnim službenicima dragocene informacije u slučajevima koji se ponekad pokreću tek nakon više godina.

HRW zato poziva sve da rade zajedno kako bi se "razvio mehanizam čuvanja potencijalnih dokaza", a kao mogući model navodi američki zakon koji zahteva da se poruke pedofila čuvaju 90 dana.

Prema podacima društvenih mreža, izmedju januara i marta 2020. godine, Fejsbuk je uklonio 6,3 miliona postova ocenjenih kao "terorističkom propagandom", 25,5 miliona postova sa nasilnim elementima i 9,6 miliona postova koji su sadržavali govor mržnje.

U periodu od januara do juna 2019. godine, više od 5,2 miliona naloga na Tviteru je prijavljeno zbog širenja mržnje, a dva miliona zbog "nasilnih pretnji".

Fejsbuk, Majkrosoft, Tviter i Jutjub su se u decembru 2016. dogovorili da naprave takozvani konzorcijum za deljenje ključnih reči kako bi se delile baze podataka o neprikladnom sadržaju. Toj inicijativi su se potom pridružili Pinterest, Dropboks (Dropbox), Amazon, Linktin (LinkedIn), Mega.nz, Instagram i Votsap (WhatsApp).

Medjutim, "i dalje je malo informacija o kriterijumima koje platforme koriste" za klasifikaciju odredjenog sadržaja u specifičnu kategoriju.

HRW zato poziva velike operatere da zajednički definišu okvire nezavisnog mehanizma koji čuva sadržaj i metapodatke, kako bi se preciziralo šta treba arhivirati, u kakvom obliku i kome će taj sadržaj biti namenjen.
 

Napiši komentar: