Amerikanci u okolnostima pandemije obeležavaju 19 godina od septembarskih terorističkih napada

Petak , 2020-09-11 | 11:53:15
U SAD se danas obeležava 19. godišnjica terorističkih napada u Njujorku i Vašingtonu, u izmenjenim okolnostima usled epidemije korona virusa.Američki predsednik Donald Tramp i kandidat demokrata na predsedničkim izborima Džozef Bajden planiraju danas da posete Nacionalni memorijal u Pensilvaniji, mada ne u isto vreme, navodi AP.U Njujorku, zbog mera predostrožnosti zbog korona virusa i spora koji izizavaju u javnom i političkom životu, biće održane odvojene komemoracije.

Porodice žrtava neće kao ranijih godina držati govore već su njihovi govori i čitanje imena stradalih unapred snimljeni.Okupljanja su dozvoljena na lokaciji Svetskog trgovinskog centra, uz obavezno nošenje maski i poštovanje distance.Bajden je najavio da će, pre odlaska u Pensilvaniju, prisustvovati ceremoniji u Njujorku.U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski trgovinski centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe.

Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena.Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.Američke snage su u maju 2011. u Pakistanu ubile Osamu bin Ladena.
 

Napiši komentar: