Raška: U trećem talasu obolelo 648 osoba, poslednjih dana poboljšanje situacije

Sreda , 2020-12-02 | 14:00:21

Od početka oktobra u Raški je 648 osoba inficirano korona virusom zbog čega je ova opština, u odnosu na broj stanovnika, proglašena za jedno od najvećih žarišta kovida-19 u Srbiji.


Direktor Doma zdravlja Milisav Galjak kazao je radiju Sto plus da je najveći skok zaraženih zabeležen od 24. do 27. novembra kada se broj pozitivnih kretao od 40 do 50 na dnevnom nivou. Ta brojka poslednjih dana je, dodaje Galjak, prepolovljena.

“Ovaj talas karakteriše to što imamo veliki broj obolelih sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom čije stanje zahteva hospitalizaciju. U Opštoj bolnici u Novom Pazaru na lečenju su 54 pacijenta iz Raške, u privremenoj kovid bolnici Novopazarska Banja 10, a troje u Opštoj bolnici u Kraljevu”, izjavio je Galjak.

On je naveo da je Dom zdravlja za prijem kovid pacijenata obezbedio dve ambulante, od kojih jedna radi u tri smene, a da u toku dana imaju oko 300 pregleda, od kojih su sada dve trećine oni koji se javljaju na kontrolu.

“Najveći problem je sada što nam je 16 zaposlenih pozitivno, od kojih su 11 medicinski radnici, među kojima je i jedini radiolog. Ostali su umorni, mnogi nisu koristili ni dan odmora ove godine, pa smo na nedavnom sastanku sa državnim sekretarom Mirsadom Đerlekom tražili odobrenje da zaposlimo nove radnike”, poručio je Galjak.

Pored toga, Domu zdravlja u Raški potrebna su i dva pokretna digitalna rendgen aparata, jer zbog toga što je jedini radiolog bolestan sada moraju snimke da nose u Opštu bolnicu u Novi Pazar na čitanje.

U prvom talasu epidemije korona virusa u Raški je bilo inficirano 60 osoba, u drugom, tokom leta, 204, a ukupan broj preminulih još uvek nije poznat.

Kao glavni razlog za veliki broj inficiranih u poslednjem talasu u lokalnom Štabu za vanredne situacije navode “nepoštovanje protivepidemijskih mera od strane građana i organizovanje raznih proslava i veselja”.

N. Kočović


 

Napiši komentar: