Sudan prvi put kandidovao jedan svoj film za Oskara

Nedelja , 2020-12-27 | 13:43:04
Gotovo dve godine od svrgavanja autokrate Omara al-Bašira Sudan preduzima korake da se ponovo uključi u medjunarodnu zajednicu iz koje je dugo bio izopšten, što uključuje i industriju filma.

Prvi put u svojoj istoriji Sudan je kandidovao jedan svoj film za nagradu Oskar,  "Umrećeš u dvadesetoj"  (You Will die at 20), čiji producenti su konzorcijum evropskih i egipatskih kompanija a reditelj i glumci su iz Sudana.

Film će se takmičiti u kategoriji za najbolji medjunarodni dugometražni film.

Priča prati mladića kome je neposredno posle rodjena predskazano da će umreti u 20. godini, što baca senku na njegove godine odrastanja, paralelno sa teškoćama sa kojima se suočava cela generacija mladih u Sudanu.

Film je zasnovan na kratkoj priči sudanskog pisca Hamura Zijada. Kritičari navode da on pokazuje da se ponovo budu kulturna scena zemlje posle decenija opresije.

Sniman je u jeku masovnih demonstracija protiv Al Bašira koga je svrgnula vojska u aprilu 2019. posle gotovo 30 godina na vlasti.

"To je bila avantura. Bili su protesti na ulici koji su prerasli u revoluciju do početka snimanja", rekao je reditelj Amdžad Abu Alal za AP.

Sudanska pobuna izbila je krajem 2018. godine i kako je broj ljudi na ulicama rastao, mnogi od njih mladi, vojska je uskočila i svrgnula islamističkog predsednika. Od tada je zemlja krenula u krhku tranziciju ka demokratiji okončavajući više godina  autokratske vladavine kada su ograničavane slobode umetnika.

Ministarstvo kulture kandidovalo je film za Oskara u novembru, mesec dana pre druge godišnjice početka pobune.

Film je dobio pozitivne medjunarodne kritike. Imao je premijeru na Venecijanskom medjunarodnom filmskom festivalu 2019. godine u paralelnoj sekciji Dani Venecije. Osvojio je Lava za budućnost za najbolji prvi film, i bio je prvi sudanski film koji je dobio tu nagradu. Od tada je osvoji oko dvadeset nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Abu Alala kaže da je njegov tim imao prepreke u pravljenju filma, izazvane istom konzervativnom sredinom koju film opisuje. On za to krivi okruženje koje je stvorio Al Bašir, koji je došao na vlast vojnim udarom 1989. godine. Za vreme Al Baširove  vladavine ograničene lične slobode značile su da su mnogi umetnost gledali sa sumnjom.

Film je takodje dobio pohvale u regionu.

Ovo je tek osmi film koji je snimljen u Sudanu. Abu Alala kaže da njegov izbor da se kandiduje za Oskara pokazuje da Sudan ima bezbroj priča koje treba da se ispričaju.

"U Sudanu nije postojala filmska industrija, samo pojedinačni pokušaji. Vladari Sudana, komunisti ili islamisti, nisu bili zainteresovani za film. Samo su bili zainteresovani da umetnici budu na njihovoj strani", rekao je on i izrazio nadu da će sada drugi reditelji imati slobodu da dele sudanske priče sa svetom.
 

Napiši komentar: